Biudžetinė įstaiga Šiaulių turizmo informacijos centras
Vilniaus g. 213-90, LT-76348 Šiauliai
Juridinio asmens kodas 145398346
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre

VĖJŲ DIENA

Šventės, festivaliai

Spalio 1 d. vėl kviesime Jus į Botanikos sodą minėti vėjų dienos.

Pagal L. Klimką Mykolinės vadintos ir Vėjų diena, nes tikėta, kad svarbias žinias apie būsimą žiemą skelbia arkangelo Mykolo trimitas: jei iš ryto vėjas „atbėgs“ iš vakarų, žiema bus permaininga, su atlydžiais, jei iš pietų – šilta ir švelni, jei pirmasis būtų rytys – tikėtina žvarbi žiema; o jei šiaurys – snieginga. Na o ryški giedra per Mykolines žada itin šaltą žiemą, – taip sakydavo kaimo išminčiai.

Vėjų diena minima rugsėjo 29 d., šiais metais – darbo, tad Botanikos sode susitikime artimiausią šeštadienį – spalio 1 d. Tad jei mėgstate kartais gainioti vėją laukuose, o retsykiais jie ir galvoje švilpauja, bet norėtumėte sužinoti, kuo ypatingas ir naudingas šis paslaptingas gamtos reiškinys, Jūsų lauksime su vėjo malūnėliu, ar kitokiu, vėjui pažaboti ar pamatuoti skirtu daiktu jei tokio neturite – galėsite jį pasidaryti pas mus.

Paskaitos ir diskusijos:
* Pokalbis / diskusija su kvapų kūrėju Aisčiu Mickevičiumi: "Modernioji parfumerija - nuo botaninių ingredientų iki inovatyvių molekulinių kompozicijų. Parfumeriniai mitai ir realybė“.
* Profesionalaus geologo, pasakojimas, apie vėją.
* Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos specialisto pristatymas kaip išmatuoti ir užfiksuoti vėją meteorologų naudojamomis priemonėmis.
* Diskusija apie švenčių metu paleidžiamų oro balionų, dangaus žibintų žalą gamtai ir apie tai, kaip elgtis kasdieniniame gyvenime, kad vėjas išliktų švarus...

Edukacijos ir apžiūros:

* Lėktuvėlių modeliuotojo žinios ir modelių demonstracija ore.
* Balionų modeliavimas (smagumų mokytoja Lina Giedrimienė, LPF Dinozauras, asociacijos Kartų mokykla veiklos)
* Botanikos sodo edukacinės-ekologinės stotelės.
* Vėjų gaudyklės gamyba.
* Vėjarodės gamyba pagal STEAM
* Vėjarodžių paroda.
* Lėktuvėlių-lankstinių varžybos.
* Vėjo muzikos išgavimas.
* Vėju keliaujančių hidrolatų „degustacija“.
* Rudenį žydinčių augalų apžiūra.

Vėjas esame mes - jis surenka ir prisimena visus mūsų balsus, tada siunčia juos kalbėti ir pasakoti per lapus ir laukus (Truman Capote).

Renginys yra projekto „Gamtos laboratorija Šiauliuose“ dalis, kurį iš dalies finansuoja Šiaulių miesto savivaldybė, tad įėjimas – nemokamas.
Už pateikiamą informaciją atsakingas tik jos autorius, savivaldybė neatsako už toje medžiagoje pateiktos informacijos panaudojimą. Projekto įgyvendinimo metu gali būti fotografuojama, filmuojama, dalyviai gali būti matomi nuotraukose ar vaizdo įrašuose ir šios nuotraukos ar vaizdo įrašai gali būti viešai prieinamuose socialiniuose tinkluose ar medijos priemonėse.