Biudžetinė įstaiga Šiaulių turizmo informacijos centras
Vilniaus g. 213-90, LT-76348 Šiauliai
Juridinio asmens kodas 145398346
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre

ŠIAULIEČIŲ MENININKŲ SIGITO PRANCUIČIO IR RIMANTO BUIVYDO TEMINĖ PARODA „NATIURMORTAS“

Parodos

2023 m. kovo 24 d. – balandžio 15 d. Šiaulių dailės galerijoje veikia Sigito Prancuičio ir Rimanto Buivydo teminė paroda „Natiurmortas“.

Parodos atidarymas – kovo 24 d. 17.00 val. Atidarymo metu parodos lankymas nemokamas.

Nepaisant dirbtuvių kaimynystės, Rimantas Buivydas ir Sigitas Prancuitis gyvena labai skirtingose meninėse orbitose. Bet yra temų, kurios pajėgios apjungti pačias didžiausias skirtybes. Kokie bebūtų įvairūs menininkai, avangardistai ir klasikai, kubistai ir postmodernistai – nei vienam iš jų nepavyko išvengti natiurmorto siužeto. Šį kartą per natiurmorto prizmę į savo kūrybą mums siūlo pažvelgti Rimantas Buivydas ir Sigitas Prancuitis. Asambliažai, skaitmeninė grafika, tapyba šių menininkų vaizduotėje paklūsta natiurmorto dėsniams, kurie suteikia parodai vientisumo ir pateikia išplėstą natiurmorto suvokimo galimybę. Pikseliai šoka kartu su lėkštėmis, pamesti raktai su žiedlapiais. Viskas susibėga į klasikinio natiurmorto kompozicijas, kurių mūsų namuose taip pat gausu – garažo ar virtuvės lentynoje, ant svetainės stalo ar knygų sekcijoje. Menininkai labai mėgsta daiktų laisvę, todėl ir mums padeda pamatyti juose slypintį savitikslį grožį.

APIE PARODOS AUTORIUS

Sigitas Prancuitis (g. 1946 m., Jakiškiuose, Joniškio r.) – dailininkas (tapytojas, grafikas). 1974 m. baigė Lietuvos valstybiniame dailės institute baigė tapybą (mokytojai – Silvestras Džiaukštas, Jonas Švažas). Dirbo Šiaulių dailės mokykloje. Dailės parodose dalyvauja nuo 1974 m. S. Prancuitis tapo natiurmortus, portretus, asociatyvines kompozicijas, tačiau tai nėra „gryni“ žanrai – viename ir tame pačiame paveiksle galima atrasti visų žanrų elementų. Ankstyvieji S. Prancuičio paveikslai, pasižymi baigtumu, jie dažniausiai šviesaus kolorito, jautrių toninių niuansų. Tai – nuotaikos paveikslai, artimi bendrajai lietuvių koloristinei krypčiai, o kartu jau gerokai ir nutolusiai nuo tradicinės mokyklos principų. Vėlyviausioje dailininko kūryboje ryškūs bandymai brautis į naujas modernistines kryptis panaudojant pačias netikėčiausias medžiagas.

Rimantas Buivydas (g. 1939 m. Kaune) – lietuvių grafikas. 1964 m. baigė Lietuvos dailės institutą, 1970–2005 m. dėstė tuometiniame Šiaulių universitete (iki 1997  m. – Šiaulių pedagoginis universitetas). Menotyros mokslų daktaras, docentas. Nuo 1963 m. dalyvauja parodose Lietuvoje ir užsienyje. Kūryboje vyrauja urbanistiniai peizažai kuriuose raiškiu, konstruktyviu linijų bei dėmių piešiniu perteikiamos žmogaus ir gamtos sąsajos su pramoniniu peizažu. Paskutiniais metais R. Buivydas aktyviai eksperimentuoja skaitmeninės grafikos srityje.