Biudžetinė įstaiga Šiaulių turizmo informacijos centras
Vilniaus g. 213-90, LT-76348 Šiauliai
Juridinio asmens kodas 145398346
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre

ANTANO KRIŠTOPAIČIO (1921 – 2011) tapybos darbų parodos ir dokumentinio filmo „FILME – ANTANAS KRIŠTOPAITIS“ pristatymai

Kiti renginiai

Gegužės 23 d. 18 val. „Laiptų galerija“ kviečia susipažinti su žymaus Lietuvos dailininko, kolekcininko, kraštotyrininko, visuomenės veikėjo Antano Krištopaičio (1921 – 2011) kūrybos ir gyvenimo vingiais. Tądien įvyks dokumentinio filmo FILME – ANTANAS KRIŠTOPAITIS, pristatymas. Ši kino juosta susukta Antano Krištopaičio draugų jo mažame butelyje Šiauliuose, jam dar esant gyvam. Anuomet užfiksuoti kadrai, Antano Krištopaičio pasakojimai dar ir šiandien yra svarbi Šiaulių miesto bei jo kūrėjų istorijos dalis.

Jeigu Jūs – pokario vaikas, prisiminkite, jog tuo metu Šiauliuose, kaip ir visur kitur, reikšmingiausia vieta kiekvieno žmogaus gyvenime buvo jų pačių ar jų draugų nedidukai buteliai. Ankšti, prastai apšviesti, tačiau šilti ir jaukūs. Toks buvo ir dailininko Antano Krištopaičio kambarėlis, kuriame rinkdavosi visa Šiaulių meno (ir ne tik meno) inteligentija.

Ne vienam ši vieta tapo tarsi intelektualaus gyvenimo šventykla, kur buvo klausomasi legendinio profesoriaus Vytenio Rimkaus, aktoriaus Prano Piauloko, kuris, visų nuostabai, būdamas labai jaunas, įtikinamai suvaidino gyvenimo naštos laužiamą Krušną, V. Mykolaičio-Putino „Valdove“. O kur dar visa ano meto aktorių karta, kurie galėjo papasakoti apie režisierių Josifą Šeiną, Šiauliuose pastačiusį savo legendinius spektaklius.

Įšskirtinė asmenybė buvo ir pats šeimininkas Antanas Krištopaitis. Sibiro tremtinys, negalėdamas grįžti į gimtinę, ilgus metus dirbo viename iš didžiausių Sovietų Sąjungoje Ulan Udė operos ir baleto teatre, kur susipažino su scenos žvaigždėmis, dažnai gastroliuojančiais šiame teatre bei turėjęs daug draugų meno pasaulio įžymybių, kad ir Vladimirą Vysockį.

Visus žavėjo Antano Krištopaičio darbštumas. Jis nuliejo daugiau kaip 600 bažnyčių, 200 malūnų, taip pat per 200 retų Lietuvos medžių akvarelių. 2003 m. už aktyvų dalyvavimą Šiaulių miesto kultūros gyvenime, istorinio, architektūrinio paveldo fiksavimą jam suteiktas Šiaulių miesto Garbės piliečio vardas. 2007 m. Antanas Krištopaitis apdovanotas Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Karininko kryžiumi.

Dokumentinio filmo peržiūros dieną bus galima pamatyti ir Antano Krištopaičio sukurtų paveikslų parodą iš jo bičiulio, kolekcininko Petro Kaminsko fondų. Paroda bus eksponuojama tik vieną dieną, tad nepraleiskite puikios progos pasigrožėti Antano Krištopaičio kūryba.

Renginys nemokamas!

Iki pasimatymo gegužės 23 d. 18 val. „Laiptų galerijoje“ (Žemaitės g. 83, Šiauliai)!