Biudžetinė įstaiga Šiaulių turizmo informacijos centras
Vilniaus g. 213-90, LT-76348 Šiauliai
Juridinio asmens kodas 145398346
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre

ŽIVILĖS MINKUTĖS INSTALIACIJŲ PARODA „NERTIS IŠ KAILIO“

Parodos

Balandžio 28 d. – gegužės 14 d. Šiaulių dailės galerijoje (Vilniaus g. 245) veikia Živilės Minkutės instaliacijų paroda „Nertis iš kailio“.

Parodos atidarymas – balandžio 28 d., ketvirtadienį, 17.30 val. 

APIE PARODĄ

Instaliacijoje Živilė Minkutė kvestionuoja kūną kaip neišvengiamybę, kaip santykių tinklą su kitais, su aplinka ir pačiu savimi. Būtent pastarasis dažnai būna sudėtingiausias, atsiskleidžia kaip nesibaigiantis kūrimo ir perkūrimo procesas, kaip nuolatinė įtampa ir atotrūkis tarp savo kūniškos realybės ir siekiamybės, kylančios iš vidaus ar neišvengiamai į mus plūstančių vaizdinių. Anot menininkės, bandydami priartėti prie savęs, o tiksliau vaizdinio apie save, kūną keičiame, modifikuojame, įspaudžiame jame įvairiausius ženklus: tatuiruotėmis, auskarais, rūbais, šukuosena pasakojame istorijas apie save, komunikuojame vertybes ir identitetą, nukreipiame kitų dėmesį į tam tikras kūno dalis ar jas tiesiog maskuojame. Tai tam tikras kontrolės savo kūne atspaudimas, estetinis judesys nuo universalaus link išskirtinio (nuo tiesiog kūno iki mano kūno). Menininkė apverčia šią ašį – pasitelkdama kūną kaip grafikos klišę, kuria iš pirmo žvilgsnio abstrakčias, tačiau pilnas atpažįstamų formų, odos faktūrų monotipijas, o skenerio pagalba užfiksuotus kūno vaizdus jungia į trijų minučių trukmės video. Minimalistinis, pulsuojantis vaizdas priartina žiūrovą prie ritualitiško, performatyvaus proceso, kuris kalba apie realų prisispaudimą visu kūno plotu ir suvokimą, kad čia tu ir, kad taip ir bus.
Nertis iš kailio yra ne tik apie kūniškas patirtis, bet ir apie bandymą nutrinti medijų ribas, naujai prakalbinti grafiką ir ją kvestionuoti pasitelkiant skaitmenines fiksavimo priemones. Tuo pačiu ekspozicija skatina apmąstyti vyraujančius idealaus kūno, grožio kulto stereotipus.

APIE AUTORĘ

Živilė Minkutė (g. 1990) – jaunosios kartos menininkė. 2015 m. baigė grafiką VDA, 2012–2013 m. studijavo École Supérieure d’Art de Lorraine. Nuo 2012 m. dalyvauja parodose, tarptautiniuose projektuose ir rezidencijose Lietuvoje bei užsienyje, yra surengusi 6 personalines parodas.