Biudžetinė įstaiga Šiaulių turizmo informacijos centras
Vilniaus g. 213-90, LT-76348 Šiauliai
Juridinio asmens kodas 145398346
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre

Vytauto Radžvilo ir Yoramo Hazony knygų pristatymas

Kiti renginiai

Balandžio 18 d., ketvirtadienį, 17.30 val. bibliotekos Didžiojoje skaitykloje (III a.) vyks Vytauto Radžvilo knygos „Istorija kaip tautų teismas“ ir Yoramo Hazony knygos „Nacionalizmo dorybė“ pristatymas.

„Tauta privalo pati rašyti savo istoriją, kitaip tą imasi daryti kaimynai ir tai baigiasi pražūtimi“, – ši mintis vienija Vytauto Radžvilo knygą „Istorija kaip tautų teismas“ ir Yoramo Hazony „Nacionalizmo dorybė“ (vertėjas – Vytautas Sinica).

Pristatyme dalyvaus knygos „Nacionalizmo dorybė“ vertėjas į lietuvių kalbą, politologas Vytautas Sinica ir knygos „Istorija kaip tautų teismas“ autorius, politikos filosofas, profesorius Vytautas Radžvilas.

Yoramas Hazony, Izraelio politikos filosofas, knygoje „Nacionalizmo dorybė“ pristato nacionalines valstybes visame pasaulyje norma pavertusį nacionalizmą ir pačias nacionalines valstybes kaip vertingą ir puoselėtiną pasaulio politinę tvarką. Nors nacionalizmas dažnai kaltinamas dėl pasaulio karų ir įtampų, autorius argumentuotai gina priešingą nuostatą, jog būtent nacionalinių valstybių tvarka yra geriausia, saugiausia, demokratijai, laisvei, stabilumui ir taikai suderinti tinkama politinė tvarka, pranašesnė už abi savo alternatyvas – anarchiją ir imperiją. Po nacių sukurto siaubo diskredituotas ir juodintas nacionalizmas šiandien vėl prisistato pasauliui kaip tautų ir žmonių laisvės sąlyga, atnešusi kultūrinio atgimimo ir politinio išsivadavimo sąjūdžius, o tarp jų ir Lietuvos nepriklausomybę 1918 ir 1990 metais.

Vytauto Radžvilo knygoje „Istorija kaip tautų teismas“ surinkti jo straipsniai istorijos politikos ir istorijos filosofijos tema. Tai vienas giliausių bandymų atsakyti į klausimą, kaip tauta turėtų žvelgti į savo istoriją ir kokiais principais remdamasi formuoti savo kolektyvinę atmintį. Autorius klausia, kas iš tiesų veikia istorijoje ir gali būti savarankiškas jos subjektas, kokius tikslus turime kelti, formuodami savo santykį su istorija. Juk galiausiai istorija yra tautų teismas – jos arba pasirenka ir valingai apsisprendžia būti savarankiškos ir aktyvios istorijos veikėjos ir pačios lemti savo likimą, arba tampa kitų tautų grobiu ar savojo abejingumo aukos ir nueina į istorijos užmarštį. Lietuvių tautos šiandien, kaip jau ne vieną kartą ankstesniais amžiais, laukia šis pasirinkimas.

Renginys nemokamas.

Organizatorius – Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka.

 

Renginys bus filmuojamas ir fotografuojamas, o medžiaga viešinama bibliotekos informacijos kanaluose.