Biudžetinė įstaiga Šiaulių turizmo informacijos centras
Vilniaus g. 213-90, LT-76348 Šiauliai
Juridinio asmens kodas 145398346
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre

V. KINČINAIČIO PASKAITA „NAUJASIS DAIKTIŠKUMAS KAIP LAIKMEČIO KRITIKA“

Mokymai / Seminarai

Kviečiame jus į menotyrininko Virginijaus Kinčinaičio viešų paskaitų ciklą „Meno visuomenė VIII“.

2022 m. lapkričio 23 d. (trečiadienį) 17.30 val.  Šiaulių dailės galerijoje vyks antroji paskaita „Naujasis daiktiškumas kaip laikmečio kritika“.

Tarpukario Vokietijoje, taip vadinamoje „Veimaro respublikoje“ egzistavo daug prieštaringų meninių judėjimų, bet labiausiai išgarsėjo „naujasis daiktiškumas“. Tai pirmo pasaulinio karo traumų persmelktas, nežinios kankinamas bandymas įsitverti į artimiausios aplinkos daiktus, siekis pabėgti nuo ekspresionizmo egzaltacijos, noras susikurti objektyvų, kritišką, netgi cinišką požiūrį į pasaulį ir atgauti žvilgsnio laisvę.

Tai buvo trumpas tikrovės atgavimo laikotarpis prieš kito pasaulinio karo katastrofą, kurios nuojauta jau tvyrojo „naujojo daiktiškumo“ kūriniuose. Ar tai tikrai prarastas laikotarpis meno istorijoje, kuo jis ypatingas, kaip šio judėjimo menininkai reagavo į artėjančią nacizmo bangą?

***

Ukrainos ir Rusijos karo akivaizdoje svarbu per istorinį atstumą patyrinėti diktatūrų ir meno santykius, pažvelgti į menininko ir kūrinio vietą brutalios karo tikrovės akivaizdoje.

APIE LEKTORIŲ

Virginijus Kinčinaitis (g.1965) menotyrininkas, kuratorius, fotografas. 1999 m. baigė Vilniaus dailės akademiją. Nuolat dalyvauja visuomeninėje, ekspertinėje ir taikomojoje menotyrinėje veikloje. Inicijavo ir įgyvendino dešimtis tarptautinių, respublikinių ir Šiaulių miesto kūrybinių-meninių projektų, dalyvavo daugiau nei trisdešimtyje tarptautinių ir respublikinių meninių projektų, parodų ir meninių akcijų. Paskelbė kelis šimtus teorinių, kultūrologinių ir kritinių straipsnių. Išleido tris monografijas: „Interpretacijos: postmodernizmas, vizualinė kultūra, dailė“; „Vizualinės kultūros kon/tekstai“; „Fotoregos pratimai“. Sudarė keletą leidinių. 2016 m. suteikta LR Vyriausybės kultūros ir meno premija.

***

Organizatorius – VO „Menininkų klubas“
Partneris – Šiaulių dailės galerija
Veiklas iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba

Panaudotas Otto Dix’o kūrinys „autoportretas restorane“.