Biudžetinė įstaiga Šiaulių turizmo informacijos centras
Vilniaus g. 213-90, LT-76348 Šiauliai
Juridinio asmens kodas 145398346
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre

ŠVIESŲ IR GARSO SPEKTAKLIS „TEBŪNA PAVASARIS ŠALIA ŠIĄ ŽIEMĄ!“

Spektakliai

Artėjant metų sandūrai pasisvečiuokite Latvijoje! Rundalės pilis ir kultūros erdvė „Mežuotnės bažnyčia“ kviečia į šviesų ir garso spektaklį „Tebūna pavasaris šalia šią žiemą!“

Rundalės pilis, esanti Latvijos pasienyje netoli Bauskės, ir restauruota kultūros erdvė „Mežuotnės bažnyčia“, režisierius Karlis Anitenas ir šviesų dailininkas Oskaras Paulinis prie metų slenksčio – nuo gruodžio 17 iki sausio 8 dienos – siūlo originalią žiemos kelionę Latvijos pasienyje „Tebūna pavasaris šalia šią žiemą“, per vieną vakarą apimančią du tarpusavyje susijusius įvykius: tai šviesų ir garso spektaklis kultūros erdvėje „Mežuotnės bažnyčia“ ir sietynų, šešėlių bei meditacinės muzikos žaismas prabangiose Rundalės pilies menėse. Pastatai yra 4 kilometrų atstumu vienas nuo kito.

„Tebūna pavasaris šalia šią žiemą“ – tai dviejų veiksmų šviesų ir garso šou, vykstantis dviejose vietose per vieną vakarą. Šiame spektaklyje nėra nei aktorių, nei teksto, o pagrindinis veikėjas yra pats lankytojas. Patekęs į šviesų ir garsų sąveikos centrą lankytojas išgyvena pavasario atėjimą ne tik gamtoje, bet ir savo sąmonėje.

Būtent iš šios perspektyvos pastatymą sukūręs idėjos autorius ir režisierius Karlis Anitenas klausia: „Ko aš noriu šią žiemą? Noriu, kad šiąžiem pavasaris būtų šalia! Man patinka žiema, bet norėčiau, kad per šią žmonijai sudėtingą žiemą visi pajustų, jog pavasaris visai arti. Noriu tikėti, kad žmonijos pavasaris yra čia pat, už kalno – kad sustabdytų stingdančias karo baisybes; kad išlaisvintų iš beprotiškų krizių pančių; kad suteiktų šviesos judėti pirmyn. Svarbu sustiprinti šį tikėjimą emociniu žmonijos pavasariu. Mūsų spektaklio įkvėpimo šaltinis ir centrinė ašis – latvių poetės Anos Brodelės eilėraščio „Eglės žiedas“ įžanginės eilutės, kuriose eglė yra ta, kuri pirmoji pajunta, jog pavasaris arti, ir todėl ji per Kalėdas ima degti ryškia ugnim. Šią eglės šviesą turime uždegti ir savyje, traukti tiesiai pro gamtos pavasarį į žmonijos pavasarį. Geometrijoje yra aksioma, pagal kurią per du taškus gali eiti vienintelė tiesė, todėl spektaklis vyksta tuo pačiu metu dviejose skirtingose vietose. Tai yra mūsų aksioma apie pavasario tiesiąją.“

Rugsėjį duris atvėrusios ir savo pavasario laukiančios kultūros erdvės „Mežuotnės bažnyčia“ veiksmas – tai šviesų, garsų ir akustinių atgarsių vaidinimas apie paralelę tarp Brodelės eglės žiedo ir žmogaus širdies balso. Kita vertus, Rundalės pilies spektaklio veiksmas sukurtas kaip pasivaikščiojimas po pilies menes, stebint prabangius sietynus, kuriuos tik nedaugelis yra matęs įžiebtus. Sietynų šviesa, spektakliui sukurtas šešėlių žaismas ant pavasarinių salės dekoracijų, meditacinė muzika, kurioje klasikinės Kalėdų melodijos persipina su meditaciniais kūriniais bei pavasario garsais, suteiks įspūdį, jog pavasaris yra visai šalia. Kiekvienas lankytojas turi intuityviai ar praktiškai pasirinkti, kurią iš pavasario tiesiųjų veiksmų aplankyti pirmiausiai, nes spektakliu galima mėgautis abiem kryptimis, o bilietas nurodo tik konkretų spektaklio, vykstančio kultūros erdvėje „Mežuotnės bažnyčia“, pradžios laiką.

Karlis Anitenas ir Oskaras Paulinis ne kartą bendradarbiavo kurdami šviesų ir garso spektaklius, dažniausiai dalyvaudami projektuose už sostinės ribų. 2020 m. vasarą abu Smiltenėje sukūrė vieną įspūdingiausių Latvijos šviesų ir garso spektaklių „Sakmė apie šviesos riterį“; 2022 m. pavasarį abu kūrė spektaklį, skirtą aktoriui Valentinui Skulmei; taip pat abu yra sukūrę koncertinių pasirodymų bei vadinimų. Kiekvienas individualiai yra sukūręs daugybę renginių, spektaklių ir pasirodymų. Karlis Anitenas – vienas garsiausių Latvijos renginių režisierių, o Oskaras Paulinis yra geidžiamiausias Latvijos teatrų šviesų dailininkų.

Ikimokyklinio amžiaus vaikams – įėjimas nemokamas.

Bendrą bilietą į spektaklį kultūros erdvėje „Mežuotnės bažnyčia“ ir Rundalės pilyje galima įsigyti „Biļešu paradīzes kases“ ir bilesuparadize.lv. Biliete nurodomas spektaklio kultūros erdvėje „Mežuotnės bažnyčia“ pradžios laikas. Įsigytas bilietas į Rundalės pilies spektaklį galioja nurodytą dieną tarp 16.30 val ir 20.30 val., išskyrus gruodžio 22, 24, 31 ir sausio 1 dienas. Į bilieto kainą taip pat įskaičiuotas apsilankymas kultūros erdvės „Mežuotnės bažnyčia“ bokšto ekspozicijoje. Įsigytą bilietą reikės pateikti tiek prie įėjimo į kultūros erdvės „Mežuotnės bažnyčia“, tiek prie įėjimo į Rundalės pilį. Seanso trukmė kultūros erdvėje „Mežuotnės bažnyčia“ 20 min. Kultūros erdvės „Mežuotnės bažnyčia“ bokšto lankymo trukmė neribota nuo 5.30 val. iki 22.00 val. Apsilankymo spektaklyje Rundalės pilyje trukmė nuo 16.30 val.iki 21.00 val. Spektaklio metu Rundalės pilyje veiks kavinė.

Informaciją parengė spektaklio režisierius Karlis Anitenas

[email protected]