Biudžetinė įstaiga Šiaulių turizmo informacijos centras
Vilniaus g. 213-90, LT-76348 Šiauliai
Juridinio asmens kodas 145398346
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre

Skirkite sekmadienius žaismingam laikui su šeima muziejuose

Ekskursijos

Skirkite sekmadienius žaismingam laikui su šeima muziejuose. Kiekvieną mėnesį pakviesime Jus į „Šeimos dieną muziejuje”, kurios metu galėsite dalyvauti dominančioje veikloje ir daugiau sužinoti apie edukacijos temą, pasigaminti rankdarbį arba pasivaikščioti su gidu muziejaus erdvėse.

Edukacinė veikla Šiaulių „Aušros“ muziejuje – viena iš prioritetinių, siūlomos edukacijos gerai žinomos savo autentiškumu ir unikalumu. Jos vyksta ne tradicinėse klasėse, o visų muziejaus padalinių erdvėse, kurios geriausiai atspindi edukacijų originalumą ir nuotaiką.

2024 m. kovo 17 d., sekmadienį, jūsų lauks net 7 veiklos Šiaulių „Aušros“ muziejaus padaliniuose. Būtina išankstinė registracija nurodytais telefonais arba internetu – https://i.ausrosmuziejus.lt/MxCb7 

Kaina pasirinktame edukaciniame užsiėmime: suaugusiam – 3 Eur, su nuolaida – 1,50 Eur (nuolaidos taikomos vaikams, moksleiviams, studentams, senjorams, neįgaliesiems).

Kovo 17 d., sekmadienį:

✅ Edukacija „Margučių raštai“
12 val. Žaliūkių malūnininko sodyboje-muziejuje (Architektų g. 73, Šiauliai)

Svarbiausias Velykų simbolis – margintas kiaušinis (margutis) – reiškia gamtos prisikėlimą, gyvybės atsiradimą, gyvenimo atsinaujinimą, augalijos gimimą, jos žydėjimą ir vaisingumą. Kviečiame susipažinti su Velykų tradicijomis, papročiais, simboliais ir ornamentika bei išmokti marginti kiaušinius karštu vašku. Į pratybas reikia atsinešti kelis kietai virtus kiaušinius (tinka ir rudu, ir baltu lukštu).

Registracija tel. (8 41) 21 11 98 arba internetu – https://i.ausrosmuziejus.lt/MxCb7

✅ Apžvalginė ekskursija
12 val. Radijo ir televizijos muziejuje (Vilniaus g. 174, Šiauliai )

Muziejaus ekspozicijoje pamatysite skirtingais laikotarpiais pagamintus veikiančius televizijos imtuvus, išgirsite grojančius mechaninius patefonus, elektrofonus, magnetofonus. Pasiūlysime patiems išbandyti telegrafo aparatą ir Morzės abėcėle pasiųsti SOS signalą. Čia pat išvysite Odesoje pagamintą kino juostos montavimo stalą ir XX a. 7 deš. menančią kino kamerą. Atskleisime paslaptį, kaip XX a. 7-9 deš. nufilmuota medžiaga buvo apdorojama iki kol ją pamatydavo žiūrovai.

Registracija tel. (8 41) 52 43 99 arba internetu – https://i.ausrosmuziejus.lt/MxCb7

✅ Edukacija „Melyni saulės atvirukai“
13 val. Fotografijos muziejuje (Vilniaus g. 140, Šiauliai)

Atrodytų neįmanoma, kad fotografijai sukurti gali pakakti tik paprasto specialiu tirpalu užtepto popieriaus ir saulės šviesos, tačiau tokia fotografijos technika žinoma dar nuo XIX a. vidurio ir vadinasi cianotipija. Edukacijos metu iš mūsų parengtų priemonių pasigaminę šviesai jautrų popierių ir ant jo sukomponavę vaizdą, stebėsite, kaip jis virsta mėlynos spalvos fotografiniu atspaudu. Edukacijos metu kursime mėlynus saulės atvirukus šv. Velykų tema, kuriuose galėsite pasilikti atminčiai arba padovanoti.

Registracija tel.(841) 52 43 93 arba internetu – https://i.ausrosmuziejus.lt/MxCb7

✅ Ekskursija ir edukacinė veikla parodoje „Tegul sklinda tautoje Vlado Pūtvio idėjos“
13 val. Venclauskių namuose-muziejuje (Vytauto g. 89, Šiauliai)

Paroda pasakoja apie V. Putvinskį-Pūtvį ir jo šeimą, artimuosius, bendražygius, jų gyvenimą, veiklą. Parodoje atskleidžiama daugialypė V. Putvinskio-Pūtvio asmenybė, parodant jį gyvenamojo laikotarpio kontekste. Jo asmenyje tarsi susijungia kelios epochos, kai dvarininkas, kilęs iš lenkiškosios tradicijos šeimos, apsisprendžia būti lietuviu ir drąsiai imasi iniciatyvų, keičiančių ne tik savo, bet ir aplinkinių gyvenimus. Ekskursijoje ne tik sužinosite intriguojančią Putvinskių šeimos archyvo slėpimo ir suradimo istoriją, bet ir visi kartu galėsite pažaisti žaidimą „Putvinskių archyvo paslaptys“.

✅ Edukacija „Odinis velykinis margutis“
14 val. Chaimo Frenkelio viloje-muziejuje (Vilniaus g. 74, Šiauliai)

Kaip manote, kas išgarsino Šiaulių miesto vardą? Kas tas žmogus, pradėjęs verslą nuo primityvios odos dirbtuvėlės ir išplėtęs ją iki didžiausio odos fabriko visoje Rusijos imperijoje? Praverkite paslapties širmą apsilankę muziejuje. Pamatykite, užuoskite ir prisilieskite prie išdirbtos gyvūnų odos. Žmogaus reikmėms ji naudojama nuo neatmenamų laikų. Apavas, rūbai, žirgo reikmenys, buitiniai indai ir krepšiai - tai tik nedidelė odos panaudojimo galimybių dalis. Kviečiame pas mus, į Ch. Frenkelio odos dirbtuvėles pasigaminti kiaušinio formos velykinį odinį suvenyrą. Jį dekoruosime įvairiais būdais: komponuosime su kaltukais ornamentus iš skylučių, marginsime raštais, su kniedėmis tvirtinsime gėles ir pan. Suvenyras puikiai tiks, norintiems papuošti velykinį medį.

Registracija tel. (8 41) 52 43 89 arba internetu – https://i.ausrosmuziejus.lt/MxCb7

✅ Edukacija „Molinukai kiaušiniai“
14 val. Šiaulių istorijos muziejuje (Aušros al. 47, Šiauliai)

Susipažinę su keramikos amatu ir darbo procesu, mokysimės lipdyti ir kurti gaminį iš molio – kiaušinį. Aiškinsimės keraminių gaminių dekoravimo subtilumus, raštų, ornamentų įvairovę.

Registracija tel.  (8 41) 52 43 94 arba internetu – https://i.ausrosmuziejus.lt/MxCb7

✅ Ekskursija „Šiaulių praeitis nuo seniausių laikų iki Pirmojo pasaulinio karo“
15 val. Šiaulių istorijos muziejuje (Aušros al. 47, Šiauliai)

Šiaulių istorijos muziejaus ekspozicijoje pasakojama apie svarbiausius įvykius, formavusius Šiaulių miestą, nulėmusius tam tikrus posūkius jo raidoje, miesto istorijos kodus. Lankytojams bus pristatyti seniausi krašto gyventojai, jų kasdienybė, užsiėmimai, taip pat parodyta, kokią vietą miestas ir regionas užėmė XIII a., kuriantis Lietuvos valstybei. Bus parodytas ir legendomis apipintas Šiaulių žemėje vykęs pergalingasis Saulės mūšis. Taip pat bus galima sužinoti, kokią vietą Šiauliai užėmė Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje, Abiejų Tautų Respublikoje, kaip pergyveno istorinį lūžį, patekdami į carinės Rusijos imperijos gniaužtus ir kas buvo tie židiniai, palaikę ir išsaugoję lietuviškumą. Ekspozicijoje pristatomas ir Pirmasis pasaulinis karas, atnešęs miestui nelaimes, stipriai jį nuniokojęs.

Registracija tel.  (8 41) 52 43 86 arba internetu – https://i.ausrosmuziejus.lt/MxCb7