Biudžetinė įstaiga Šiaulių turizmo informacijos centras
Vilniaus g. 213-90, LT-76348 Šiauliai
Juridinio asmens kodas 145398346
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre

SIGITOS MASLAUSKAITĖS TAPYBOS PARODA

Parodos

2020 - uosius „Laiptų galerija“ palydi su Sigitos Maslauskaitės tapyba. Paroda veiks nuo gruodžio 11 d. Parodos gidas – dailininkė, menotyrininkė Sigita Maslauskaitė.

Geriausia, kas galėtų nutikti - karantino su visom atsiskyrėliškom realijom – pabaiga.

Dabar turime galimybę savo „celėse“ prisiminti (o gal atrasti?) gyvenimo pilnatvę.

O taip pat – pagalvoti, kaip greitai ir lengvai viena ir kita gali apsikeisti vietomis.

 

Sigitos Maslauskaitės - Mažylienės (Vilnius) tapybos kūrybos paroda pristatoma vienuolinio gyvenimo turinys ir įvairovė. Eremas – graikų k. - „dykuma“. Krikščioniškoje Europos kultūroje jis dažniausiai vartojamas kalbant apie vienuolio celę. Šiame pasaulyje yra įgijęs ir kitų prasmių. Menininkai „eina į savo eremą“ – dirbtuves, trokštantys ramybės „pasitraukia į eremą“ – atsiriboja nuo socialinių tinklų, žmonių“, – sako dailininkė, didžiąją dalį darbų sukūrusi išties per atsiskyrėlišką laikotarpį – Lietuvoje paskelbtą karantiną.

Parodoje pristatomi 18 darbų. Dalis – iš ciklo „12 vienuolių“. Šis skaičius - neatsitiktinis: simbolizuoja pilnatvę ir išsipildymą. Toks ir parodos turinys – apie vienuolinį gyvenimą ne kaip pasirinkimą, bet kaip dievišką pašaukimą, kuris išauga už religinio pasaulio ribų – jo reikia ir šeimoje, ir profesiniame kelyje, ir draugystėje, ir vienatvėje. Trimates prasmes skleidžiantys paveikslai pasakoja ne tik apie tuos, kurie vaizduojami, bet ir atskleidžia intymų pačios kūrėjos pasaulį. ,,Tiesa, nė vienam savo nutapytam šventajam dar nenupiešiau aureolės. Mano šventieji – visų pirma žmonės“,- sako Sigita Maslauskaitė.

 

Sigitos Maslauskaitės tapyba „Laiptų galerijoje“ – iki 2021 - ųjų Trijų karalių – sausio 6 d. Tikime, kad virtualių parodos gidų tuo metu jau nebereiks ir būsime kasdienės šventės – Susitikti – liudininkais.

 

TRUMPAI APIE AUTORĘ Dailininkė ir menotyrininkė Sigita Maslauskaitė-Mažylienė (g. 1970 m.) studijavo tapybą Vilniaus dailės akademijoje, bažnytinį paveldą Popiežiškajame Grigaliaus universitete Romoje. Dėsto Vilniaus dailės akademijoje ir Vilniaus universitete, yra Lietuvos dailės istorikų draugijos ir Lietuvos dailininkų sąjungos, tarptautinės paminklų ir vietovių tarybos (ICOMOS) narė, Vilniaus arkivyskupijos menotyrininkė, nuo 2009 m. – Bažnytinio paveldo muziejaus direktorė. 2020 m. Šveicarijoje Ženevoje Jungtinių Tautų 75 - osioms įkūrimo metinėms paminėti skirtoms varžytuvėms pateiktas dailininkės tapybos darbas „Siena“ („Wall“) pripažintas geriausiu iš 44 meno kūrinių. 2013 m., 2017 m. pelnė valstybės kultūros ir meno kūrėjo stipendiją, apdovanota ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliu, LR Vyriausybės kultūros ir meno premija.