Biudžetinė įstaiga Šiaulių turizmo informacijos centras
Vilniaus g. 213-90, LT-76348 Šiauliai
Juridinio asmens kodas 145398346
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre

Sigito Prancuičio tapybos, asambliažų ir objektų paroda „77“

Parodos

Vasario 8 d. 18 val. „Laiptų galerija“ kviečia į dailininko Sigito Prancuičio tapybos, asambliažų ir objektų parodos „77“ atidarymą. Parodą pristatys žinoma Lietuvos menotyrininkė dr. Dalia Karatajienė, dailės istorikas, dailėtyrininkas dr. Viktoras Liutkus.

Ši paroda – tai Sigito Prancuičio kūrybos retrospektyva. Eksponuojami ir patys pirmieji jo darbai, ir naujausi – „Geltonas povandeninis laivas“, jaunystės ir „Bitlų“ prisiminimas. Šio paveikslo pavadinimu ir galvota pavadinti paroda, bet vėliau pasirinktas „77“ – dailininko pragyventų metų skaičius.

„Prislopintas spalvos švytėjimas“, – taip apie dailininko Sigito Prancuičio paveikslus yra rašęs prof. Vytenis Rimkus. Ne vieną žavi toji pilka menininko paveikslų spalva. Retas pagalvotų, kad pilka spalva irgi gali būti graži.

Sigitas Prancuitis Vilniaus dailės institutą baigė 1974 m., kai dėstė didieji lietuvių tapybos korifėjai. Sigito mokytojai – Jonas Švažas, Silvestras Džiaukštas, Vladas Karatajus, Algirdas Petrulis. Galima sakyti, jog dabar jau jis – Šiaulių dailės patriarchas.

Pakalbėjus su ne vienu šiauliečiu dailininku, išgirsti – Sigitas Prancuitis mano pirmasis mokytojas, mat jis ilgus metus dėstė Šiaulių dailės mokykloje. Meno vertintojai tik jam atvykus į Šiaulius, suprato – miestas sulaukė puikaus menininko. Dailininkas nesiblaškė, pradėjęs kūrybinį darbą, šiame mieste ir liko, čia suruoštos pirmosios parodos, per čia išeita į plačias respublikos ir tarptautines ekspozicijų erdves.

S. Prancuitis nemėgsta buitinių, žanrinių scenų, tapymas jam tarsi meditacija, netikėtų dalykų gretinimai, filosofija… Atskirai reikėtų kalbėti apie Sigito Prancuičio tapybą, atskirai apie asambliažus, kurie lygia greta vertinami šalia geriausių Lietuvos asambliažistų.

Dailininko kūrybos gerbėjai bei visi norintys susipažinti su išskirtiniais S. Prancuičio darbais laukiami vasario 8 d. 18 val. „Laiptų galerijoje“ (Žemaitės g. 83, Šiauliai)

Paroda bus eksponuojama iki vasario 24 d.
_________________________________________________________________________________________________________

TRUMPAI APIE AUTORIŲ:

Sigitas Prancuitis gimė 1946 m. lapkričio 20 d. Jakiškiuose, Joniškio valsčiuje. Nuo 1965 m. iki 1974 m. mokėsi Vilniaus dailės institute. 1974 – 1975 m. dėstė Šiaulių pedagoginiame institute. Nuo 1975 m. Sigitas Prancuitis – Šiaulių vaikų dailės mokyklos dėstytojas. 1990 m. tapo Lietuvos dailininkų sąjungos nariu.

Menininkas yra sukūręs daugybę asambliažų, grafikos, monumentaliosios tapybos darbų.
Svarbesni tapybos darbai:
5 dalių poliptikas „Saulės mūšiui atminti“ (1985 m.)
15 paveikslų liaudies skulptūros tema (1989 m.)
„Vakarienė su katinu“ (1990 m.)
„Žmogus iš liaudies“ (1993 m.)
„Procesija“ (1994 m.)
„Klucio moteris“ (1997 m.)
„Karalius Dovydas“ (1998 m.)
„Paskutinis gundymas“ (1998 m.)
„Pasimatymas“ (1998 m.)

Monumentaliosios tapybos darbai: Senoji Žemaitija (Naujoji Akmenė), freska „Derlius“ (Joniškis) ir kt. Sigito Prancuičio darbų yra įsigiję Vilniaus, Kauno, Šiaulių muziejai, Etten-Leuro (Olandija) miestas, privatūs asmenys.