Biudžetinė įstaiga Šiaulių turizmo informacijos centras
Vilniaus g. 213-90, LT-76348 Šiauliai
Juridinio asmens kodas 145398346
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre

Prof. Valdo Rakučio vieša paskaita „Šiauliai Pirmojo pasaulinio karo ir nepriklausomybės kovų metais: 1914–1923“

Kiti renginiai

Kviečiame į Lietuvos valstybės atkūrimo dienos – Vasario 16-osios – minėjimą 2024 m. vasario 16 d., penktadienį, 14 val. Šiaulių istorijos muziejuje (Aušros al. 47, Šiauliai).
 

Karo istorikas, LR Seimo narys prof. Valdas Rakutis skaitys viešą paskaitą „Šiauliai Pirmojo pasaulinio karo ir nepriklausomybės kovų metais: 1914–1923“.
 

Vasario 16 d. 11–17 val. Šiaulių „Aušros“ muziejaus padaliniai lankomi nemokamai:
Chaimo Frenkelio vila-muziejus (Vilniaus g. 74),
Fotografijos muziejus (Vilniaus g. 140),
Šiaulių istorijos muziejus (Aušros al. 47),
Venclauskių namai-muziejus (Vytauto g. 89),
Žaliūkių malūnininko sodyba-muziejus (Architektų g. 73),
Dviračių muziejus (Vilniaus g. 139),
Radijo ir televizijos muziejus (Vilniaus g. 174).
 

1918 m. vasario 16-ąją Lietuvos taryba paskelbė Lietuvos nepriklausomybės aktą. Po ilgų okupacijos metų buvo atkurta Lietuvos valstybė. Džiaugsminga žinia sklido po Lietuvą, tačiau tuometinė situacija nepriklausomoje šalyje nebuvo džiuginanti ir lengva. Besibaigiantis Pirmasis pasaulinis karas, šalyje šeimininkaujančios okupantų kariuomenės, plėšikaujančios grupuotės kėlė chaosą. O valstybė dar neturėjo organizacinės, administracinės, karinės sistemos. Viską reikėjo kurti iš naujo. Šiaulių situaciją sunkino dar ir tai, kad miestas buvo ypatingai nukentėjęs nuo karo. Kaip vėliau savo atsiminimuose rašė ilgametis Šiaulių miesto burmistras Jackus Sondeckis „Iš visų Lietuvos didžiųjų miestų Šiauliai per karą daugiausia nukentėjo. Miesto centro pastatai sugriauti, pramonės įmonės sunaikintos, dauguma gyventojų išsikėlė iš miesto. Miestas tarsi feniksas turėjo keltis iš griuvėsių”. Tačiau itin sudėtingos situacijos nesunaikino šiauliečių entuziazmo. Jau 1918 m. lapkričio 24 d. mieste įvyko pirmieji demokratiniai Šiaulių miesto tarybos rinkimai.
 

Kviečiame iš arčiau pažvelgti į Šiaulius Pirmojo pasaulinio karo ir pirmaisiais Lietuvos valstybės atkūrimo metais. Tai padaryti mums padės Lietuvos karo istorikas prof. Valdas Rakutis, tyrinėjantis įvairias Lietuvos istorijos temas, besigilinantis į XVIII a. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kariuomenės, politikos istoriją, išleidęs ne vieną knygą („Prieš panyrant į sutemas: Lietuva XVIII amžiuje: kai ir Lenkija, ir Varšuva buvo mūsų“, „LDK kariuomenė Ketverių metų seimo laikotarpiu (1788–1792)“). Šį kartą istorikas atsigręžia į Šiaulius. „Aušros“ muziejus kviečia pasinaudoti proga ir išgirsti įdomių faktų ir naujų įžvalgų apie XX a. 2–3 dešimtmečio miestą, apie atkaklius ir nepasiduodančius šiauliečius, o tuo pačiu ir pasisemti patriotiškumo ir pilietiškumo iš istorijos.

Fot. Atvirukas „Šiauliai, 1919. Lietuva“, autorius Kostas Cerpinskis, iš Šiaulių „Aušros“ muziejaus rinkinių.


Renginys nemokamas.
 

Renginio metu bus fotografuojama ir / ar filmuojama.
Nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti naudojami renginio viešinimui socialiniuose tinkluose, internetinėse svetainėse, spaudoje ir kt. Dalyvaudami renginyje Jūs sutinkate, kad Jūsų atvaizdas būtų užfiksuotas ir viešinamas.