Biudžetinė įstaiga Šiaulių turizmo informacijos centras
Vilniaus g. 213-90, LT-76348 Šiauliai
Juridinio asmens kodas 145398346
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre

PARODOS „SPALVOTAS HUNTO SLONEMO PASAULIS“ ATIDARYMAS

Parodos

2022 m. gegužės 26 d., ketvirtadienį, 17.30 val. Chaimo Frenkelio viloje-muziejuje (Vilniaus g. 74, Šiauliai) bus atidaryta amerikiečių dailininko Hunto Slonemo (Hunt Slonem) kūrybos paroda „Spalvotas Hunto Slonemo pasaulis“. Menininko kūryba Lietuvoje pristatoma pirmą kartą. Tad tai yra išskirtinė galimybė pirmiesiems išvysti tarptautiniu mastu pripažinto menininko kūrinius, tiesiogiai pabendrauti su parodos iniciatoriais. Atidaryme dalyvaus H. Slonemo atstovas, galerininkas Serge’o Sorokko (San Fransiskas, JAV), Šiaulių dailės galerijos direktorė, menotyrininkė Ernesta Šimkienė.

Paroda veiks iki 2022 m. liepos 3 d.

Lietuvoje pirmą kartą atidaroma amerikiečių menininko paroda – tai Serge’o Sorokko galerijos iš San Fransisko (JAV) vykdomos H. Slonemo kūrybos sklaidos Europoje dalis. Dailininko darbai eksponuoti daugiau nei 350 pasaulio galerijų, yra reprezentuojami daugiau nei 100 muziejų, tarp jų – Metropoliteno meno muziejuje, Solomono R. Guggenheimo ir Whitney Amerikos meno muziejuje Niujorke. Jo darbų pasaulyje galima išvysti tiek viešose, tiek privačiose erdvėse. Jis yra pelnęs daugybę apdovanojimų.

Paroda „Spalvotas Hunto Slonemo pasaulis“ yra pirmasis šiuolaikinio amerikiečių meno pristatymas „Aušros“ muziejuje. Parodos koncepcija remiasi menininko kūrybos temų pristatymu jo darbus eksponuojant ne tik Chaimo Frenkelio vilos-muziejaus parodų salėse, bet ir  įkomponuotus į pagrindinę muziejaus ekspoziciją. Ryškūs, ekspresyvūs darbai, savitas jų stilius patraukia dėmesį, sužadina emocijas ir nepalieka abejingų. Darbai kupini energijos, kuri turi galios sustabdyti skubantį žiūrovą ir įtraukti jį į unikalų menininko pasaulį.

Paukščiai yra dažniausia ir mėgstamiausia H. Slonemo tema. Jis yra nutapęs tūkstančius įvairiausių rūšių, spalvų ir dydžių paukščių – nuo vaivorykštinių kikilių iki tukanų ir povų. Sodrios, grynos, spalvomis ir potėpiais trykštančios drobės, kuriose gyvena plunksnuotos būtybės, puošia ir puošė daugelio pasaulio muziejų sienas, įskaitant nugriautą Pasaulio prekybos centrą Niujorke. Ši užburianti marga gyvūnijos karalystė nėra atsitiktinumas – H. Slonemas tapo paukščius ne tik pasitelkdamas laisvą ir nežabotą vaizduotę, bet ir iš natūros – savo dirbtuvėse jis laiko galybę egzotiškų paukščių – vienu metu jų paprastai turi nuo trisdešimties iki šimto. Menininkas gelbsti sparnuočius iš gyvūnų prieglaudų, juos gydo, rūpinasi, kad vėliau galėtų žavėjimąsi paukščiais išreikšti potėpiais, sodriomis spalvomis ir nukelti žiūrovą į visai kitą, paralelinę ir egzotišką, karalystę. Šių magiškų pasaulių yra užgimę ir per kai kurias menininko kelionių ir darbo patirtis pietų šalyse – ryškiaspalviai darbai tampa tam tikra gaivališka oponuojančia jėga šaltai ir negyvai didmiesčių architektūrai ir betono grindiniui.

Triušiai, drugeliai ir paukščiai H. Slonemo kūryboje yra svarbus laisvės simbolis ir vardiklis. Dailininkas tarsi kviečia žiūrovą ramiai meditacijos akimirkai į savo Edeno sodus – darnos, išsigryninimo ir ramybės akimirkai, nes pasaulis su savo konfliktais ir problematika tarsi nieko gero nebepasiūlo. Menininko kūryba yra spalvos galimybė, potėpio ekspresija ir pasikartojimas, kaip pagarbos ir žavesio ženklas žmonijos ir gamtos įvairovei, mantra pasaulio darnai.

Platesnę informaciją teikia Šiaulių „Aušros“ muziejaus direktoriaus pavaduotoja muziejininkystei Virginija Šiukščienė tel. (8 41) 52 43 98, el. p. [email protected].