Biudžetinė įstaiga Šiaulių turizmo informacijos centras
Vilniaus g. 213-90, LT-76348 Šiauliai
Juridinio asmens kodas 145398346
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre

NERINGOS POŠKUTĖS-JUKUMIENĖS ŠIUOLAIKINĖS JUVELYRIKOS IR METALO MENO PARODA „DEIMANTAI/DIAMONDS“

Parodos

2022 m. gruodžio 22 d. – 2023 m. vasario 8 d. Šiaulių dailės galerijoje veikia Neringos Poškutės šiuolaikinė juvelyrikos ir metalo meno paroda „Deimantai/Diamonds“.

 

APIE PARODĄ

„You’re diamonds! You are f***** Diamonds! “- norėčiau rėkti. Neabejotinai taikliai taip nusakyčiau deimantų populiarumą juvelyrikos ir vartotojų pasaulyje. Internete, įvairiose socialinėse sklaidos platformose, svetainėse lengvai rasite įvairių patarimų, kaip neapsirikti, kaip išsirinkti tinkamiausią, gražiausią ir t.t. Tai, kad juvelyrikoje šis objektas nėra naujiena ir net nėra nuostaba, o kartais net atspindintys stiliaus ir skonio nuobodos, parodoje specialiai suskamba kitaip. Deimantų čia daug. Tiek, kiek anksčiau niekada neregėjote. O kas jei jūs patys suprasite esantys deimantais, tik to niekada nenujautėte, nežinojote, nesusimąstėte, o kas jei jums po kojų deimantai ir ne kartą juos mindžiojote?..

Deimantai – yra viena kiečiausių natūraliai randamų medžiagų. Tai– grynuolių klasės mineralas, jo cheminė sudėtis – kristalinė anglies modifikacija.

Deimanto žymėjimas visuotinėje ženklų susitarimo sistemoje yra rombo formos įspėjamasis ženklas. Šie ženklai veikia mūsų socialiniame gyvenime ir įspėja sulėtinti greitį ir būti pasiruošusiems prireikus sustoti arba kai laukia ypatinga situacija ar pavojus. šiuolaikiniame greitėjančiame gyvenimo tempe, įspėjamasis ženklas įgyja pavojaus stabilizavimo funkciją. Pavojinga yra ir deimantų prekybos rinka, daug ko mes nežinome ir nesuvokiame, taip, kaip ir meno pasaulyje, o šiuo atveju netgi ir šiuolaikinėje juvelyrikoje. Funkcija ir objektas – parodos konteksto ašis.

Atitolindama kūną nuo juvelyrinio funkcinio objekto stengiuosi užduoti naują uždavinį ir patyrinėti puošimosi ribas ir juvelyrikos funkcionalumą. Iškeliu klausimą: ar kūną puošiame, ar pats kūnas yra papuošalas, fantastiškiausias juvelyrikos kūrinys? Tam, kad galėtume nuo kažko atsispirti, aš pasirenku rombą-deimanto ženklą ir plėtoju jo semantinį krūvį. Plati rombo simbolika neleidžia susikoncentruoti tik geometrijoje, įgyja vizualumo. Mano kūryboje naudojamas rombas įgavo autorinio ženklo bruožų ir bent, kol kas neišsemiamai stimuliuoja.

Parodoje pristatomi kūriniai: instaliacija ir videoperformansas „Dūžiai/Bangs“, paveikslai „Juodasis deimantas/Black Diamond“, „Gifas/Gif“ ir šiuolaikinės juvelyrikos objektai. Rombo simbolika ir funkcija parodos ekspozicijoje absoliučiai atitinka juvelyrikos kontekstualumą.

Ironiškai, bet nuolat galvoje skamba Rihanna’os dainos eilutės: „ „…Shine bright like a diamond / Shine bright like a diamond / find light in the beautiful sea, I choose to be happy /You and I, you and I, we’re like diamonds in the sky…“ , gal dėl to, kad žiema, kad tuoj Šv. Kalėdos!

Rombo simbolika ir funkcija parodos ekspozicijoje absoliučiai atitinka juvelyrikos kontekstualumą, tad kviečiu deimantus permąstyti arba juos suskaičiuoti.

– Neringa Poškutė-Jukumienė


Paroda – šiuolaikinio meno ir mados festivalio „Virus’27“ dalis.

Festivalį finansuoja – Šiaulių miesto savivaldybė ir Lietuvos kultūros taryba

Organizatorė – Šiaulių dailės galerija

Pagrindinis informacinis partneris – Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija

Partneriai ir rėmėjai: naujienų portalas „Etaplius“, AB „Šiaulių bankas”, UAB „Laurema”, Vilniaus rotušė, UAB „Gorila reklama”, MO muziejus, „The Rooster gallery“, „Meno niša“ galerija, Valstybinis Šiaulių dramos teatras, Šiaulių lengvosios atletikos ir sveikatingumo centras