Biudžetinė įstaiga Šiaulių turizmo informacijos centras
Vilniaus g. 213-90, LT-76348 Šiauliai
Juridinio asmens kodas 145398346
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre

Mažasis princas Antoine de Saint-Exupery novelė, atgyjanti 27-ių prancūzų kompozitorių miniatiūrose

Koncertai

Pianisto Gintaro Januševičiaus koncertai tai pasakojimai, monospektakliai. Muzikas pasirodymo metu ne tik skambina kūrinius fortepijonu, bet kartu prisiima skaitovo vaidmenį, įtaigiai ir išraiškingai perteikia programą kaip vientisą kūrinį, tarsi teatrinį pasirodymą. Tokia vaidybiška forma kūrėjas jau yra pristatęs programas „Sapnų gaudyklė“, „Visi Šopeno valsai“, „Naujasis kolosas“, „Venecijos pirklio istorija“, palikusius publikai įsimintiną įspūdį. Kiekviena pianisto atrinkta ir išdailinta programa pakviečia į naują muzikinį nuotykį su įdomiais atradimais, pilnesniu muzikos pasaulio pažinimu, tad koncertai praturtina įspūdžiais ir žiniomis.

Kamerinėje koncertų salėje „Polifonija“ skambėsianti programa „Mažasis princas“, kūrėjo brandinta nuo 2016 m., bet svarbiausia ne praėjęs laikas, o išbrandintos sceninės idėjos. Nelengvas iššūkis gerai pažįstamą publikai kūrinį pristatyti naujai, tačiau pianistą tai paskatino kūrybiškiems sprendimams. Šį kartą muzikanto parengta programa patrauks dėmesį filosofiniais tekstais, atgysiančiais atliekant dvidešimt septynias XIX-XX a. prancūzų kompozitorių miniatiūras. Antoine de Saint-Exupery pasakojimo žodžiai susijungs su tokių gerai žinomų kompozitorių kaip Claude Debussy, Maurice Ravelio, Georgeso Bizet, Camille’o Saint-Saenso muzika ir rečiau Lietuvoje girdimų kūrėjų Jehan Alain, Gabriel Grovlez, Jean-Henri Ravani, Cecile Chaminade kompozicijomis, tad klausytojai galės leistis į naują nuotykį prisimenant tai, kas svarbiausia ir akimis nematoma bei netikėta forma pažinti tai, kas dar negirdėta.

G. Januševičius į atlikimo aukštumas iškopė 2004 m. Tarptautiniame Monrealio pianistų konkurse, išsiskyręs jaunatvišku grojimo gyvumu bei meistrišku Sergejaus Rachmaninovo etiudų-paveikslų Op. 39 atlikimu, palikusiu įspūdį pasaulinio garso pianistams Jean-Philippe Collard, Akiko Ebi, Michel Dalberto, Lee Kum-Sing. Per artimiausius septynerius metus nuo debiuto G. Januševičius tapo finalininku ar prizininku dar penkiolikoje konkursų visame pasaulyje. Pianistas yra koncertavęs daugelyje didžiausių Lietuvos bei Vokietijos miestų, pasirodymus surengė Niujorke, Rio de Žaneire, Londone, Paryžiuje, Madride, Romoje, Ciuriche ir kitose didžiosiose scenose. Nuo 2017 m. muzikas prisideda prie įvairių pianistų konkursų ir festivalių rengimo „Klavierstadt Einbeck“ bei Tarptautinėje fortepijono akademijoje „Feuerwerk Einbeck“, taip pat yra didžiausios Baltijos šalyse pianistų akademijos „Klaipėda Piano Masters“ įkūrėjas ir profesorius. Nuo 2020 m. G. Januševičius dėsto Hanoverio muzikos, teatro ir medijų universitete. Tačiau tuo profesinių žinių apie muziką dalinimasis nesibaigia. Pianistas kartu su kolege Gerūta Griniūte 2021-2023 m. LRT KLASIKOS eteryje dalinosi žiniomis apie muzikinį pasaulį, padėdamas klausytojams geriau suprasti kūrinių atsiradimo kontekstą, kompozitorių gyvenimo aplinkybes, lėmusias kompozicijų spalvas ir nuotaikas, muzikinio lauko vystymąsi ir atlikimo ypatumus. Laidose muzikas atsiremia į muzikinio kūrinio ir jį lydinčio teksto sąsają ir svarbą, tad nenuostabu, kad G. Januševičius ir savo programa „Mažasis princas“ klausytojams siekia suteikti įvairesnę klausymo, melodijos ir skambančio žodžio persipynimo pajautimo, patirtį.