Biudžetinė įstaiga Šiaulių turizmo informacijos centras
Vilniaus g. 213-90, LT-76348 Šiauliai
Juridinio asmens kodas 145398346
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre

MAŽASIS PRINCAS

Spektakliai
Režisierius ir inscenizacijos autorius – Šarūnas Datenis
Dailininkai – Antanas Dubra, Vladas Suncovas
Kompozitorius – Vytautas Leistrumas
Šviesų dailininkas - Julius Kuršys
Vaizdo projekcijų autoriai – Martynas Aužbikavičius, Aušrys Liaudanskas
 
 
Spektaklį pagal visame pasaulyje gerai žinomą knygą „Mažasis princas“ pastatė originaliais teatriniais ieškojimais garsėjantis režisierius Šarūnas Datenis. Tai pirmasis jauno kūrėjo ir jo kūrybinės komandos darbas Šiauliuose. „Mažojo princo“ premjera, skirta mažiesiems žiūrovams nuo šešerių metų, tačiau ji turėtų būti vienodai įdomi visiems, kas yra skaitęs ir visam gyvenimui pamėgęs šį Antoine de Saint-Exupery kūrinį.
 
„Mažasis princas“ – tai filosofinė pasaka, švelniai ironizuojanti „rimtą“, tik skaičius ir racionalųjį pradą pripažįstantį suaugusiųjų pasaulį. Čia raginama žvelgti į pasaulį atvira širdimi, kalbama apie tai, kas iš tiesų svarbu šiame gyvenime – meilę, patirtį, draugystę, atsakomybę. 1943 m. pasirodžiusi nedidelės apimties novelė – alegorinė pasaka „Mažasis princas“ – tapo visų laikų viena geriausiai perkamų knygų pasaulyje. Pagal ją kuriami spektakliai, operos, animaciniai ir vaidybiniai filmai.
 
Savąją inscenizaciją Valstybiniame Šiaulių dramos teatre pristatantis režisierius Š. Datenis teigia, kad spektaklyje į „Mažojo princo“ pasaulį bus žvelgiama šiuolaikiškai, tačiau esminės knygoje deklaruojamos vertybės išliks tos pačios – tai meilė, draugystė, atsakomybė, bendravimo džiaugsmas. Režisierius įsitikinęs, kad vaikams, o kartu ir suaugusiems, vertėtų neužmiršti, kad „tu tampi amžinai atsakingas už tą, ką prisijaukini“.
 
Istorija apie dykumos viduryje priversto nusileisti lėktuvo piloto ir mielo berniuko iš kitos planetos draugystę vienodai žavi tiek vaikus, tiek suaugusius: kaip knygos dedikacijoje rašė Antoine de Saint-Exupery, „visi suaugusieji iš pradžių buvo vaikai“. Kiekvienas, skaitęs šį literatūros klasika tapusį kūrinį, veikiausiai turi susikūręs savąją „Mažojo princo“ viziją. Š. Datenis prisipažįsta, kad šis pasirinkimas stipriai įpareigoja: pasak jo, „Mažasis princas“ yra tapęs tarsi vaikų literatūros „Hamletu“.
 
Spektaklio Šiauliuose kūrėjai „Mažojo princo“ pasaulį bando atverti tarsi žmogiškąjį „kosmosą“, paslaptingą erdvę ir kartu žemišką vietą, kurioje įvyksta svarbiausieji gyvenimo pažinimo momentai. Mažojo princo vaidmuo patikėtas aktoriui Aidui Matučiui. Visus likusius personažus: Pilotą, Garbėtrošką, Girtuoklį, Žibintininką, Rožę, Lapę, Gyvatę įkūnys du aktoriai – Dalius Jančiauskas ir Monika Šaltytė. Spektaklis, kaip įprasta šiai kūrybinei komandai, statomas su ypatingu, kone precizišku atidumu vizualiesiems ir muzikiniams sprendimams, o draminio teatro vaidybos stilistika papildoma lėlių ir objektų teatro elementais.
 
Debiutinis režisieriaus Š. Datenio spektaklis „Gaidelis pinigautojas“, kurtas kartu su iliustratoriumi Antanu Dubra, 2012 m. buvo apdovanotas Auksiniu scenos kryžiumi. Š. Datenis yra sukūręs keletą neįprasto žanro spektaklių: kino ir lėlių pasaką „Mergaitė su degtukais“, magijos ir gyvos muzikos spektaklį „Čia buvo/čia nėra“, mokslo ir meno spektaklį „Evoliucija“. Š. Datenis spektaklius vaikams kuria labai atsakingai, be naivaus infantilumo, atsižvelgdamas į jaunosios auditorijos lūkesčius. Jis drąsiai tvirtina norįs atstovauti inovatyviam teatrui: „Kaskart stengiuosi kurti tai, ko dar niekas nėra sukūręs. Baisu pradėti kartotis“.
 
Premjera - 2016 m. lapkričio 26 d.