Biudžetinė įstaiga Šiaulių turizmo informacijos centras
Vilniaus g. 213-90, LT-76348 Šiauliai
Juridinio asmens kodas 145398346
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre

LUKO MARCIULEVIČIAUS KŪRYBOS PARODA „POKALBYJE SU….“

Parodos

2024 m. vasario 23 d. – kovo 16 d. Šiaulių dailės galerijoje veikia tapytojo Luko Marciulevičiaus kūrybos paroda „Pokalbyje su….“. Paroda veiks iki kovo 16 d.

Paroda atidaroma vasario 23 d., penktadienį, 17.00 val. Parodos lankymas atidarymo metu nemokamas.

 

POKALBYJE SU…

Parodoje eksponuojami paveikslai yra mano fantazijos, sapnų, intuicijos ir ilgamečio savo aplinkos fiksavimo rezultatas. Kiekvienas pavaizduotas motyvas turi pagrindą realiame pasaulyje, tačiau paveiksluose siekiu ne atkartoti mane supančius vaizdus, bet ieškau būdų, kaip atrasti panašumą tarp potėpio paveikslo plokštumoje ir vaizduojamo daikto. Bet koks tapybos stilius reikalauja tam tikro abstrahavimo, net ir hiperrealizme – paveikslų struktūros sudėtingumas yra baigtinis, o vaizduojamos realybės sudėtingumas – begalinis. Tad kyla klausimas, kaip pavaizduoti realybę? Kur dėti tašką abstrahuojant matomą vaizdą?


Modernistinėje tradicijoje menininkai gamtos su tapyba nepainiojo. Gamta yra stebima, tačiau nekopijuojama – paveiksle ji yra išreiškiama ženklais, kuriuos atrandame nuodugniai stebėdami mus supantį pasaulį. Jeigu atrastas ženklas paveiksle atliktas sėkmingai, tuomet ir paveikslas bus pavykęs. Šiuo principu vadovaujuosi tapyboje – erdvę, daiktus abstrahuoju iki plokščios formos, spalvinės dermės. Horizontas virsta linija, skiriančia dviejų spalvų plotus. Viskas, kas nėra būtina motyvo esmei atskleisti, yra atmetama. Per spalvų, formų ir dydžių žaidimą kuriu ramią ir stabilizuotą paveikslo realybę, kuri yra tolimas aidas mane supančio pasaulio. Parodos pavadinimas atsako į klausimą: ‘Iš kur atsiranda ženklas, nuo ko prasideda paveikslas? – Nuo pokalbio su…

– Lukas Marciulevičius

 


 

Lukas Marciulevičius (g. 1994) – jaunosios kartos tapytojas, gyvenantis ir kuriantis Kaune. 2019 m. Vilniaus dailės akademijos Kauno fakultete įgijo tapybos bakalaurą. Tapybą laiko esminiu ir nepakeičiamu raiškos būdu. Nuo 2018 m. Lukas dalyvauja jaunųjų menininkų parodose, kūrybą pristatė 10 grupinių parodų, surengė 2 personalines parodas.

 

_ _ _ 

 

Parodos kuratorė Jovita Aukštikalnytė-Varkulevičienė

Parodos partnerė – „THE ROOM“ galerija Vilniuje.