Biudžetinė įstaiga Šiaulių turizmo informacijos centras
Vilniaus g. 213-90, LT-76348 Šiauliai
Juridinio asmens kodas 145398346
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre

Knygos „Adelė. Slapta vaikų draugė“ pristatymas

Kiti renginiai

2023 m. birželio 9 d., penktadienį, 14 val. Venclauskių namuose-muziejuje (Vytauto g. 89, Šiauliai) vyks Gedulo ir vilties dienos minėjimas.
Renginyje bus pristatyta knyga „Adelė. Slapta vaikų draugė“ apie Adelę Dirsytę – mokytoją, ateitininkę, vaikų draugę, politinę kalinę.
Dalyvaus knygos autorės s. Danguolė Gervytė ir Jūratė Tamošiūnaitė-Karašauskienė.

Pristatoma knyga pasakoja sovietines represijas patyrusios ir lageryje mirusios mokytojos gyvenimo istoriją. Tai – pasakojimas apie Adelę Dirsytę (1909–1955), kuri vaikystėje svajojo nukeliauti į tolimas šalis, tapti puikia mokytoja, užsiimti prasminga veikla. Tačiau gyvenimas Adelę nubloškė į tremtį Sibire. Ir ten ji liko mokytoja, vaikų drauge ir kartu kalėjusių merginų ramsčiu. Pasislėpusios po narais (gultais) Magadano kalėjime jos rašė maldaknygę „Marija, gelbėk mus!“. Kuriamas maldas rašė ant tošies gabalėlių, laikraščio skiaučių, cemento maišų. 1953 m. parengtas maldynėlis „Marija, gelbėk mus“. Toji rankų darbo knygutė paslaptingai ištrūkusi į laisvę tapo kankinimų ir tremties liudininke pasaulyje. 1959 m. buvo išleista JAV, vėliau išversta į daugelį pasaulio kalbų. Lietuvoje ši maldaknygė pogrindyje buvo išleista 1964 m.

Renginys nemokamas.