Biudžetinė įstaiga Šiaulių turizmo informacijos centras
Vilniaus g. 213-90, LT-76348 Šiauliai
Juridinio asmens kodas 145398346
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre

KINO RETROSPEKTYVA ŠIAULIŲ PRAMONĖ: „NUKLONAS“, „VAIRAS“, „TAURAS“

Kinas

Trijų įmonių istorijos epizodai užfiksuoti Šiaulių kino mėgėjų.

Šiaulių dviračių gamykla „Vairas“, įsteigta 1948 metais, buvo viena didžiausių ir svarbiausių įmonių Šiauliuose visą sovietmečio laikotarpį. Todėl neatsitiktinai kino kronikos kūrėjų kameros krypo į šią gamyklą. Čia veikė ir kultūros klubas, vadovaujamas Bronislovo Tarabildos. Klubas siūlė daug skirtingų saviveiklos užsiėmimų gamyklos darbuotojams – tame tarpe ir dalyvavimą kino studijos veikloje.

Šiaulių televizorių gamykla „Tauras“, įsteigta 1961m., ilga laiką buvo Šiaulių pramonės flagmanas, o jos produkcija garsėjo toli už Lietuvos ribų. Ir pagrindinė prekė – televizoriai ir elitinė produkciją – televizijos aparatūra, reikalavo didelio išsilavinusių darbuotojų kiekio. Ši gamykla sutelkė po savo stogu didelį būrį inžinierių, technologų ir tiesiog nagingų meistrų. Neatsitiktinai čia veikė ir viena stipriausių miesto kino studijų. Kaip ir gamyklą, ši studija nešiojo „Tauro“ pavadinimą, o jai vadovavo gabus filmų kūrėjas Laimutis Gudinavičius.

Elektronikos gamykla „Nuklonas“, veikusi Šiaulių pakraštyje, „Dainų“ mikrorajone, buvo įkurta 1966 metais. Gamykloje, buvo gaminamos modernios integralinės mikroschemos, naudojamos atsakingiausioje civilinės ir karinės technikos aparatūroje ir prietaisuose. Kadangi didelė dalis produkcijos buvo skirta karinei technikai, tai ir gamykla buvo uždara ir darbo procesai įslaptinti. Todėl filmuotos medžiagos ar fotografijų iš šios gamyklos gyvenimo turime nedaug. Tik 1987 metais, pašvelnėjus režimui, gamykla sutiko įsileisti kino kūrėjus, buvo sutarta dėl dokumentinio filmo kūrimo. Šio darbo ėmėsi Algirdas Kulikauskas, kartu su kolegomis iš Šiaulių kino meno klubo. Dėja užsidarius gamyklai kino filmo originalas dingo. Algirdas Kulikauskas, turėdamas pirminį scenarijų ir „žalią“ filmuotą medžiagą pabandė atkurti filmą. Dabar mes turime apie 20 minučių iš anuometinio „Nuklono“ laikų.