Biudžetinė įstaiga Šiaulių turizmo informacijos centras
Vilniaus g. 213-90, LT-76348 Šiauliai
Juridinio asmens kodas 145398346
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre

Kantičkos Lietuviškos / KURTUVĖNAI

Koncertai

Paskaitų - koncertų ciklas
KANTIČKOS LIETUVIŠKOS

Birželio 18 d. ŠIAULIAI
Birželio 19 d. KURTUVĖNAI

Valstybinis choras „Polifonija“
(Meno vadovas ir vyr. dirigentas Linas Balandis)

Lektorius kun. doc. dr. Saulius Stumbra
Aranžuotės ir elektronikos efektai Mantauto Krukausko

Dirigentas Povilas Vanžodis

---

KANTIČKOS – NYKSTANČIOS GIESMIŲ KNYGOS

Žodynuose aiškinama, kad kantička vadinama giesmių knyga. „Kantičkinis“ giedojimas buvo savita, ilgalaikė lietuvių tautos tradicija. XIX a. jų redagavimu ir leidyba rūpinosi kunigas Vincentas Valmikas, 1855 m. jis išleido „Kantičkas žemaitiškas“, o jas pataisė ir papildė vyskupas Motiejus Valančius – jo redaguotą giesmyną kaimuose galima aptikti iki šiol. Kantičkos tapo lietuviškos Katalikų Bažnyčios liaudies giedojimo pagrindu.
Choro „Polifonija“ dirigento Povilo Vanžodžio inicijuotas projektas „Kantičkos lietuviškos“ orientuotas į mūsų tautos religinės muzikos paveldo atlikimo tradicijų gaivinimą, išsaugojimą ir profesionalų modifikavimą, pakylėjant į aukštesnį meninį lygį. Nežiūrint to, kad toks giedojimas lietuviams buvo labai svarbus, lydėdavo visą gyvenimą, šiandien jis nyksta ir jo išlikimo problema tampa vis aktualesnė. Liaudyje populiarių kantičkų tekstai būdavo užrašomi, o natos popieriuje nefiksuotos: melodinės slinktys perduodamos iš lūpų į lūpas, iš kartos į kartą ir vis mažėja jas žinančiųjų.
Choras „Polifonija“ aktyviai propaguoja profesionaliai atliekamą bažnytinę muziką. O šis projektas bus išskirtinis: inovatyvūs akustiniai sprendimai, šiuolaikiškos Mantauto Krukausko aranžuotės senosioms giesmėms suteiks naujo skambesio, padės giliau suvokti mūsų tautos dvasingumą, žodžių daugiaprasmiškumą. Neįprastas kantičkų pateikimas, koreliuojant elektroniką (sferinio garso dolby surround efektus ir kt.) su gyvu atlikimu, klausytojams suteiks unikalią galimybę mėgautis muzika jos apsupty.
Ypatingos edukacinės vertės projektui suteiks Telšių vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos rektoriaus kun., relig. m. mgr., eduk. m. dr. Sauliaus Stumbros dalyvavimas renginiuose. Gilinęsis į liaudiško giedojimo subtilybes, muzikos magistro laipsnį apgynęs ir disertaciją parašęs kunigas sėkmingai darbuojasi ir Klaipėdos universitete, savo muzikines žinias perteikdamas akademiniam jaunimui.
Bus surengti tik du šio projekto koncertai. Šiauliečių ir miesto svečių lauksime birželio 18 d. (penktadienį) 19 val. (po vakaro Mišių) Šiaulių Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčioje, o tuos, kuriems kils noras savaitgaliui ištrūkti iš miesto ir pasimėgauti ne tik unikalia muzika, bet ir Kurtuvėnų regioninio parko grožybėmis bei siūlomomis pramogomis, kviečiame susitikti birželio 19 d. (šeštadienį) 19 val. Kurtuvėnų Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčioje.

Koncertai nemokami

Projektą remia Lietuvos kultūros taryba ir Šiaulių miesto savivaldybės administracija.

*Dėl susiklosčiusios nepalankios epidemiologinės situacijos, organizatoriai pasilieka teisę keisti renginių datas.

Raginame į koncertus atvykti truputį anksčiau, nes bus vykdoma registracija.