Biudžetinė įstaiga Šiaulių turizmo informacijos centras
Vilniaus g. 213-90, LT-76348 Šiauliai
Juridinio asmens kodas 145398346
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre

JAUSMŲ APSUPTY

Koncertai

Fortepijono ir teatrališko balso garsai koncerte „Jausmų apsupty“ žymiais vokiečių, italų ir ispanų kompozitorių kūriniais prabudins nostalgiškus, gilius jausmus ir pakvies juos suptis salėje. Scenoje savo talentu švies pianistė, kompozitoriaus Eduardo Balsio vaikaitė Indrė Baikštytė ir solistė, Kauno valstybinio muzikinio teatro solistė Raminta Vaicekauskaitė (sopranas).

Koncerte skambės XIX-XX a. sandūroje gyvenusių kompozitorių, įvairių tuo metu vyravusių meninių krypčių atstovų, kūriniai. Richardas Straussas, kūręs daugiausia romantines kompozicijas, gyvendamas kismo metu ir veikiamas įvairių įtakų taip pat tyrinėjo ankstyvojo modernizmo atvertas kūrybos galimybes. Ottorino Respighi savo darbe laikėsi klasikinių kūrybos normų ir net pasirašė tradicionalistų manifestą, pasisakantį prieš avangardinės muzikos sroves. Joaquinas Turina rėmėsi klasikinėmis muzikos kūrimo taisyklėmis, tačiau studijuodamas kompoziciją pas Vincentą d’Indy ir fortepijoną pas Moritz Moszkowski Paryžiuje susidūrė su kolegomis impresionistais Maurice Raveliu ir Claude Debussy, palikusiais ispanų kompozitoriui didelį įspūdį. Vėliau, keliaudamas po Kubą ir Kataloniją pasisėmė daugiau kultūrinės patirties bei ėmė domėtis tradicine Andalūzijos muzika. Šių įdomių kompozitorių koncertui „Jausmų apsupty“ pasirinkti kūriniai leis patyrinėti jausmingumo gelmes ir skirtingų muzikinių įtakų spalvas.

R. Vaicekauskaitė studijų Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje metu (profesorės Reginos Maciūtės klasė) taip pat stažavo Graco (Austrija) Muzikos ir parodomųjų menų universitete, pas profesorių Josef Loibl, kurio viena iš mokinių yra ir Violeta Urmana. Vėliau solistė dalyvavo ir buvo įvertinta laureato vardu įvairiuose meistriškumo kursuose ir konkursuose Lietuvoje, Vokietijoje, Austrijoje, Italijoje, Latvijoje, Ukrainoje. Nuo 2007 m. dainininkė yra Kauno valstybinio muzikinio teatro solistė, rengia solines koncertines programas, koncertuoja su garsiausiais Lietuvos muzikos atlikėjais, dirigentais, chorais, orkestrais bei dalyvauja žymiausiuose muzikos festivaliuose Lietuvoje ir užsienyje. 2010 m. išleido debiutinį CD „An evening with Raminta Vaicekauskaite“ ir nuo 2012 m. ugdo jaunuosius dainininkus Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijoje.

I.Baikštytė fortepijoną Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje studijavo profesorių Olgos Štainberg, Irenos Armonienės, Dalios Balsytės ir Petro Geniušo klasėse, vėliau žinių sėmėsi Berlyno menų universitete. Dalyvaudama respublikiniuose ir tarptautiniuose konkursuose daugiau nei dešimtyje tapo laureate, su fortepijoniniu trio „FortVio“ pelnė pirmąsias premijas, o 2015 m. ansamblis apdovanotas Vyriausybės kultūros ir meno premija. Pianistė grojo solo su Kauno miesto simfoniniu orkestru, Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru, Lietuvos, Klaipėdos ir šv. Kristoforo kameriniais orkestrais. Šalia koncertinės veiklos pianistė bendradarbiauja su lietuvių bei užsienio instrumentininkais, aktyviai propaguoja Lietuvos kompozitorių kūrybą, redaguoja ir rengia natas leidybai. 2015 m. I. Baikštytė įgijo Menų daktarės laipsnį ir toliau tęsia mokslinę ir pedagoginę veiklą. Pianistė yra Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos pedagogė ir Kamerinio ansamblio skyriaus vedėja, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Kamerinio ansamblio katedros profesorė bei Šiuolaikinės muzikos specializacijos studijų koordinatorė.