Biudžetinė įstaiga Šiaulių turizmo informacijos centras
Vilniaus g. 213-90, LT-76348 Šiauliai
Juridinio asmens kodas 145398346
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre

Eglės Velaniškytės tapybos darbų paroda „Aš ateinu“

Parodos

Po beveik dvejų metų pertraukos į „Laiptų galeriją“ sugrįžta tapytojos Eglės Velaniškytės kūryba. Sausio 12 d. 18 val. čia bus pristatyta sakralumu alsuojanti menininkės paroda AŠ ATEINU.

„Su vynu ir duona“, „Prakartėlė“, „Kristus šventykloje“, „Kristus ir mokiniai“, „Kristus ir mažutėliai“, „Tomas netikintis“, „Nuėmimas nuo kryžiaus“, „Prisikėlė iš numirusiųjų“ – tik kelių eksponuojamų paveikslų pavadinimai, kurie atskleidžia bei paaiškina parodos temą – KRISTUS ATEINA.

Pati menininkė sako, kad apie Dievo sūnų kalbėti trečiuoju asmeniu – JIS, jai pasirodė nepagarbu: „Kreipimasis vardu – silpnina, menkina paslaptį, tikėjimo ir abejonės dualizmą, yra perdėm enciklopediška. Įvardis AŠ priartina ir suasmenina santykį su Kristumi. Panaši problema yra ir su veiksmažodžio laiku. Ar rodomi paveikslai yra nuoširdaus ir sąmoningo tikėjimo atspindžiai, susieti su tradicine ikonografija, ar ilgesys, abejonės ir kelias – aš nežinau. Manau, kad tikėjimas greičiausiai yra klausimas, kuris neišvengiamai vėl ir vėl kyla bėgant laikui, keičiantis pasauliui ir žmogui“.

Nors mes turime puikios sakralinės dailės pavyzdžių iš ilgos meno istorijos įvairių laikotarpių, tapytoja nesiekia savo kūrinių lyginti su ankstesniais šventųjų paveikslais. Menininkei svarbiausia yra XXI amžiaus žmogaus mąstymas ir jausenos apie DIEVĄ, apie tikėjimą – koks jis, kas tai yra man-mums būtent ŠIANDIEN, ČIA IR DABAR, KASDIEN…

Paroda veiks iki 2024 m. vasario 3 d.

________________________________________________________________________________________________

TRUMPAI APIE AUTORĘ:

Eglė Velaniškytė gimė Kaune, 1958 m. 1976 – 1982 m. studijavo LTSR valstybiniame dailės institute. Tapytoja daugelį metų dirbo piešimo mokytoja įvairiose mokyklose, edukatore Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje, vedė tapybos praktikumą Vytauto Didžiojo universiteto Menų fakultete.

1992 m. tapytoja tapo Lietuvos dailininkų sąjungos nare. Nuo 2015 m. Eglė Velaniškytė – Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus tarybos narė.

Menininkė penkiolika metų (1985 – 2000) praleido Salako seniūnijos Sabalunkų kaime (Zarasų r.), sename giminės vienkiemyje. Čia ir susiformavo Eglės Velaniškytės stilius ir temos: ekspresyvi, niūrių žemiškų spalvų tapyba ir personalizuotos biblinės temos.

Įvertinimai:

  • 1998 – 2000 m. Kultūros ministerijos aukščiausio lygio stipendija
  • 2009 – 2010 m. Kultūros ministerijos valstybinė kūrybinė stipendija
  • 2018 m. Kultūros ministerijos valstybinė kūrybinė stipendija

Eglės Velaniškytės kūriniai puikuojasi Lietuvos dailės muziejuje, privačiose kolekcijose Lietuvoje ir užsienyje.

Svarbiausios autorės parodos:
2012 m. tapybos paroda „Paskutinė vakarienė“ (skirta skulptoriaus Gedimino Borisevičiaus atminimui), Galerija GK, Kaunas.
2013 m. „Geltona“ (iš ciklo „Lūžio kartos vardai“), Kauno Paveikslų galerija.
2014 m. tapybos paroda: 1979 – 2014 (su Migle Borisevičiūte), Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos biblioteka.
2016 m. „Aš ateinu“, Marijos ir Jurgio Šlapelių namai, Vilnius.
2018 m. „Būties lengvumas – čia ir dabar“, Kauno Paveikslų galerija (132 tapybos darbai), Kaunas.
2019 m. „Būties lengvumas – čia ir dabar“, Klaipėdos kultūros ir komunikacijų centras, Klaipėda.
2019 m. Tapyba, Senosios Gegužinės dvare, Gegužinės kaimas.
2021 m. „Puota maro metu“. Personalinė paroda Vilniuje, VDA parodų salėje „Titanikas“.
2021 m. „Puota maro metu“. Personalinė paroda Šiauliuose, ŠMKC „Laiptų galerija“.