Biudžetinė įstaiga Šiaulių turizmo informacijos centras
Vilniaus g. 213-90, LT-76348 Šiauliai
Juridinio asmens kodas 145398346
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre

Auštant pavasariui

Koncertai

Vasario 7 d. 18 val. kviečiame klausytojus į naujojo kamerinės salės „Polifonija" koncertų sezono „Bundanti muzika" atidarymą
„Auštant pavasariui".

Atlieka choras „POLIFONIJA“
Meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas Linas Balandis

Koncertui diriguoja prof. Tadas Šumskas

Laukiant vis daugiau šviesos ir šilumos, kasdienai išskobiant po gaidžio žingsnelį ilgesnes dienas su susikaupimu, rimtimi ir po truputį didėjančiu džiugesiu pasitikime artėjantį pavasarį klausydami ir giedodami lietuviškas giesmes. Koncerte „Auštant pavasariui“ susipins pagoniškos ir tautiškos lietuvių kultūros šaknys, chorui „Polifonija“ pasitelkiant grojimą skudučiais, vargonų skambesį, atliekant aranžuotas lietuvių liaudies dainas ir atiduodant pagarbą tautiškumo pamatus padėjusiems kūrėjams. Chorui diriguos profesorius, ilgametis įvairių dainų švenčių dirigentas, kompozitorius Tadas Šumskas.
Chorinio dirigavimo T. Šumskas pradėjo mokytis Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje Antano Jozėno klasėje. Studijų metais dirigentas jau vadovavo dviems kolektyvams ir ėmėsi dėstyti dabartinės Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Choro dirigavimo katedroje. Su tuometinės konservatorijos kameriniu choru, kuriam vadovavo muzikas pelnė nesuskaičiuojamai daug respublikinių ir tarptautinių konkursų prizinių vietų. Kitas svarbus kolektyvas dirigento gyvenime buvo vyrų choras „Vytis“, su kuriuo taip pat pasiekta visa, apie ką choras galėtų svajoti. Didelę karjeros dalį, net dvidešimt metų T. Šumskas paskyrė Lietuvos kariuomenės Vilniaus įgulos karininkų ramovės vyrų chorui „Aidas“, kurį ir šiomis dienomis dirigentas mielai prisimena. Nuo 2018 m. profesorius vadovauja moterų chorui „Dainų sodai“. Per penkerius metus dirigentas chorą išaugino ir su kolektyvu išvystė aktyvią koncertinę veiklą: įvairiomis progomis koncertavo su žymiais profesionaliais orkestrais, pasirodė Lietuvos Respublikos Seime minint svarbias valstybines šventes, iškilmingų posėdžių metu.
Choro dirigentas nuosekliai puoselėja lietuviškos muzikos sklaidą ir atlikimą, pats yra sukūręs dainų chorui, lietuvių liaudies dainų aranžuočių. Kelis jo aranžuotus kūrinius turėsime galimybę išgirsti ir koncerto metu. Sceniškas ir teatrališkos prigimties profesorius T. Šumskas ne tik diriguos, gros būgnu, tačiau ir papasakos apie kūrinių temas, turinį.
Kone pusę amžiaus gyvuojantis Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija“ saugo tradicijas ir atsiveria naujiems toliams. Kadaise gyvam atlikimui prikėlęs senąją dvarų ar religinę muziką, choras vis dažniau pateikia staigmenų, pasirodydamas esantis kitoks – šiuolaikiškas, kupinas naujų meninių sprendimų, įsiliejantis į šiandieninį chorinės muzikos kontekstą. Choro meno vadovas ir vyriausias dirigentas – Linas Balandis.
Programoje „Auštant pavasariui“ girdėsime vieną pirmų kartų nuo 1944 m. atliekamą Juozo Gruodžio ir Bernardo Brazdžionio kūrinį „Garbė Tau Viešpatie“, skudučiais pagražintą Algirdo Martinaičio „Žemaičių plentas“, publiką ir choristus apjungiančią giesmę-maldą Alvido Remesos „Tėve mūsų“, sausio 13-osios įvykius atliepiančią Vytauto Barkausko giesmę „Stabat Mater“ ir kitus Lietuvos tautos ir valstybės augimą atliepiančius kūrinius. Koncerto programa pakvies ne tik pavasario, bet ir Lietuvos valstybės atkūrimo dienos, vasario 16-osios, laukimui, kuri kaip tik sutampa su maestro T. Šumsko 70 metų jubiliejumi.

Daugiau informacijos www.polifonija.lt
+370 677 65655