Projekto pavadinimas: „Kulinarinio turizmo plėtra per šiuolaikinį tradicinės lietuvių ir latvių virtuvės skonį “
Projekto akronimas: „Paragauk istorijos“
Projekto numeris: LL-00224
Projekto partneriai: vadovaujantis partneris – Šiaulių turizmo informacijos centras (Lietuva). Partneriai: Šiaulių technologijų mokymo centras (Lietuva) Daugpilio turizmo informacijos centras (Latvija), Daugpilio technologijų ir turizmo technikos mokykla (Latvija)
Projekto įgyvendinimo trukmė: 2025 kovo 1 d. – 2027 vasario 28 d. (24 mėnesiai).
Projekto biudžetas: 643 363,78 €, iš jų 514 691,01 € ES struktūrinių fondų lėšos.
Projekto finansavimo šaltiniai: projekto partnerių lėšos ir Europos regioninės plėtros fondas.
Projektas įgyvendina programos prioritetą Ekonominis turizmo ir paveldo potencialas, konkretųjį tikslą 4.1 SO – Kultūros ir tvaraus turizmo vaidmens stiprinimas ekonominio vystymosi, socialinės įtraukties ir socialinių inovacijų srityse.
Lietuvos ir Latvijos partneriai susiduria su iššūkiais siūlydami gastronominius potyrius turistams ir gyventojams, kulinarinis turizmas Latgalos ir Šiaulių regionuose yra menkai išvystytas,tad šiuo projektu siekiama stiprinti gastronominį turizmą abiejose šalyse, sprendžiant keletą bendrų teritorinių iššūkių:
- Gyvasis gastronominis paveldas
- Turizmo plėtra
– Kultūrinis susiskaldymas
- Tarpvalstybinis bendradarbiavimas
- Žinių ir įgūdžių perdavimas
- Ekonominis potencialas.
Projektu siekiama išsaugoti, propaguoti ir atgaivinti bendras abiejų šalių kulinarines tradicijas, paverčiant jas pagrindiniais turistų traukos objektais. Kuriant naujus kulinarinio paveldo turizmo produktus ir didinant informuotumą apie juos, siekiama paskatinti keliones, gerinti lankytojų patirtį ir didinti turistų skaičių Programos teritorijoje, taip skatinant tarpvalstybinį kultūrinį įvertinimą.
Pagrindinis projekto tikslas – išsaugoti, skatinti ir atgaivinti bendras dviejų kaimyninių šalių kulinarines tradicijas bei sukurti galimybes plėsti kulinarinio paveldo turizmą kuriant naujus produktus, kurie skatintų keliauti ir leistų turistams mėgautis maisto kultūra bei autentiškais potyriais.
Pagrindiniai projekto rezultatai – Šiauliuose ir Daugpilyje įsteigti du kulinarinės patirties centrai, siūlantys edukacijas ir degustacijas su autentiškais regioniniais patiekalais. Istorinės Šiaulių ir Latgalos kulinarijos studijos taps pagrindu sukurti istorinį kulinarinį meniu ir elektroninę knygą „Latvijos ir Lietuvos kulinarinis paveldas“, brošiūras ir gastronomijos žemėlapį. Kartu su gastronomijos festivaliais Latgalos ir Šiaulių regionuose bus rengiamos ir pritaikytos rekomendacijos maisto tiekėjams, gamintojams ir augintojams. Socialinių tinklų kampanija, kurioje dalyvaus influenceriai, dar labiau sustiprins projekto poveikį.
Šie rezultatai bus naudingi vietos bendruomenėms, turizmo įmonėms ir lankytojams, nes jie geriau supras turtingą regiono kulinarinę kultūrą ir mėgausis ja. Atgaivinant kulinarinį paveldą, projektas padidins regionų matomumą ir patrauklumą šalies ir užsienio lankytojams.