Šiaulių turizmo informacijos centro darbuotojai, kartu su projekto partneriais Šiaulių technologijų mokymų centru, Daugpilio turizmo informacijos centru ir Daugpilio technologijų ir turizmo technikos mokykla bei atstovais iš maitinimo įstaigų, tarp kurių Šiauliuose veikiančių kavinių „Juonė Pastuogė“ ir „Dramaturgas“ atstovai rugpjūčio 26-27 dienomis leidosi į gastronominę kelionę po Biržus ir Rokiškį. Šios kelionės tikslas – pamatyti ir pasisemti patirties, kaip vedamos populiarios degustacijos ir maisto edukacijos.
Šios kelionės metu aplankėme gana skirtingas vietas ir turėjome skirtingas patirtis. Kelionę pradėjome Biržų rajone svečiavomės Sodeliškių dvare ir dalyvavome duonos kepimo edukacijoje. Gidė išsamiai papasakojo ne tik apie patį Sodeliškių dvarą, XX a. autentišką Aukštaitijos sodybą, bet ir jaukioje sodybos gryčioje, sužinojome, kaip mūsų senoliai kepdavo duoną. Galėjome patys iš paruoštos tešlos susiformuoti savo kepalėlį, pajusti kepamos duonelės gardų kvapą, o iškeptą pasiimti su savimi namo.
_3_11zon.jpg)
Kirkilų kaimo bendruomenė mus pasitiko su autentiškais ir išskirtiniais pietumis, kurių niekur kitur nerasite. Valgėme žuvienę su žuvimi pagauta Kirkilų ežerėliuose bei rupaus malimo pilno grūdo kviečių blynus. Tokio skonio niekur neteko patirti! O kur dar naminiai spirgučiai ir uogienė, kaimo moterų paslaptys ir pasakojimai!
Po puikios ekskursijos po Biržų kraštą savo pirmąją kelionės dieną užbaigėme edukacijoje/degustacijoje „Radvilaitės kaprizai“. Iš pradžių aplankėme vieną seniausių Lietuvoje „Biržų alaus“ daryklą, kur turėjome progą pasižvalgyti dar dažais kvepiančiame mini muziejuje, išgirsti daryklos istoriją, faktus apie senąją aludarystę ir senųjų tradicijų susijungimą su dabartine modernia darykla. Biržų pilies restorane „Pilies skliautai“ paruošta degustacija „Radvilaitės kaprizai“ supažindino mus su gėrimais ir užkandžiais, o pagrindinis patiekalas tikras kaprizas – elniena ir silkė viename derinyje.
_2_11zon.jpg)
Antrąją dieną pradėjome lietuviškais skanėstais ir dalyvavome saldžiose edukacijose. Rokiškio krašto muziejuje bandėme suvynioti karvutės saldainį. Šiame krašte jis gaminamas jau arti šimto metų, o autentiškas senovinis receptas visai neseniai prikeltas naujam gyvenimui. Buvo išties smagu išgirsti istoriją, įdėtą darbą atgaivinant saldainių gamybą, bei, žinoma, pasilyginti su latviškais karvutės saldainiais. Na, o po tokios saldžios edukacijos sekė dar viena – šakočio gamyba. „Šakočio meistrai“ meistrės atskleidė mums šakočio gaminimo paslaptis, pabandėme ir patys pastovėti prie krosnies gaminant šį visų taip mėgstamą, Lietuvą reprezentuojantį desertą.
Ši mūsų skonių kelionė baigėsi Ilzenbergo dvare, kur klausėme gido pasakojimų, pasižvalgėme po rūmus ir parką, o tada degustavome įvairius čia pat vietoje rankomis gaminamus produktus – sūrius, duoną, paštetą, sviestą ir t.t.
_7_11zon.jpg)
Buvo labai turininga kelionė, kurios metu paragavome labai skirtingų patiekalų, stebėjome, kaip jie pristatomi ir, žinoma, kiekvienas pasisėmėme kažką sau ir toliau dirbsime, kad mūsų miestuose atsirastų ne mažiau žavinčios gastronominės edukacijos ir degustacijos.
Projektas įgyvendinamas pagal 2021–2027 m. Interreg VI Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programos IV prioritetą – Turizmo ir paveldo ekonominis potencialas. Konkretus tikslas 4.1 – Kultūros ir tvaraus turizmo vaidmens stiprinimas ekonomikos plėtroje, socialinėje įtrauktyje ir socialinėse inovacijose
Projekto įgyvendinimo trukmė: 2025 vasario 1 d. – 2027 sausio 31 d. (24 mėnesiai).
Visas projekto biudžetas – 643 363,78 Eur. Bendrasis Europos regioninės plėtros fondo finansavimas – 514 691,01 Eur.
Šis pranešimas parengtas naudojant Europos Sąjungos finansinę paramą. Už jo turinį pilnai atsako Šiaulių turizmo informacijos centras ir jis nebūtinai atspindi Europos Sąjungos nuomonę.

Atsiliepimai