Biudžetinė įstaiga Šiaulių turizmo informacijos centras
Vilniaus g. 213-90, LT-76348 Šiauliai
Juridinio asmens kodas 145398346
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre

ŽUDIKŲ KUPĖ | PRANCŪZŲ KINO FESTIVALIS „ŽIEMOS EKRANAI“

Kinas

Sausio 28 d., penktadienį, 18.00 val. Šiaulių dailės galerijoje (Vilniaus g. 245) vyks filmo „Žudikų kupė“ peržiūra. 

_ _ _

Bilieto kaina – 3 Eur, 2 Eur su nuolaida (moksleiviai, studentai, senjorai).
Seansuose bus prašoma pateikti galiojantį Galimybių pasą.

_ _ _ 

DAUGIAU APIE FILMĄ:

Režisierius – Costa-Gavras

Vaidina: Yves Montant, Simone Signoret, Jacques Perrin

Trukmė –119 min. Išleidimo metai – 1965. N-13

 

Naktinio traukinio keleivės kūnas randamas kupė vagone be gyvybės ženklų. Inspektoriui Grazziani pavesta ištirti nusikaltimo detales ir apklausti įvykio liudininkus. Tačiau ne tik inspektoriaus taikinyje atsiduria drauge keliavę nepažįstamieji, jie vienas po kito, mįslingai, taip pat tampa žmogžudystės aukomis. Akivaizdu, žudikas kur kas apsukresnis, nei policijos pajėgos, bet kas jis toks?

Komiškas tonas ir ritmingos mizanscenos ir aktorių žvaigždynas šią painią detektyvinę istoriją paverčia įtraukiančiu ir įsimintinu modernaus kino įvykiu.

Graikų ir rusų kilmės prancūzų režisierius Costa-Gavras (1933) studijavo literatūrą ir kiną Paryžiuje, dirbo režisierių René Clément et Jacques Demy asistentu. Kaip režisierius debiutuoja su kriminaline drama „Žudikų kupė“ (1965), su Simone Signoret ir kitais garsiais Prancūzų aktoriais. Kūrė Prancūzijoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose, daugiausia politinius filmus. Filmai „Z“ (1969) „Specialusis skyrius“ (1975), „Dingęs be žinios“ (1982) apdovanoti „Oskarais“, Kanų kino festivalio prizais. Venecijos, San Sebastiano ir kituose kino festivaliuose apdovanotas už viso gyvenimo nuopelnus. Nuo 2007-ųjų yra garsiosios Prancūzijos sinematekos prezidentas.

_ _ _

Prancūziškas kinas gali būti visoks: nuo nostalgiškų Simone Signoret, Jean-Paul Belmondo juostų iki šių dienų drąsių jaunųjų kūrėjų bandymų – tą įrodys jau 17-ąjį kartą vyksiantis prancūzų kino festivalis „Žiemos ekranai“, drąsiai atnaujinęs ne tik savo įvaizdį, bet kartu išsigryninęs ir savo tikslą: pristatyti įdomiausių pradedančių prancūzų kūrėjų filmus, kuriuose – svarbiausias šių dienų aktualijas įvaizdinančios temos.

_ _ _

Organizatorius: Prancūzų institutas Lietuvoje.

Partneriai: Aiku Floral, Bretalita, Pamėnkalnio galerija, „Smells like Spells“, „Sviestas sviestuotas“, „Sweet Spot Pastry“.

Informaciniai partneriai: „JCDecaux“,„LRT“,„Moteris“, „Žmonės“.

Draugai: „Agila“, „ArleKinas“, „Forum Cinemas“, „Garsas“, „Geros kokybės“, „Kauno kultūros centras“, „Palangos gintaro muziejus“, „Palangos kurorto muziejus“, „Pasaka“, „Plungės viešoji biblioteka“,„Romuva“, „Šiaulių dailės galerija“, „Skalvija“, „Spindulys“.

Daugiau informacijos apie festivalį: www.ziemosekranai.lt