Biudžetinė įstaiga Šiaulių turizmo informacijos centras
Vilniaus g. 213-90, LT-76348 Šiauliai
Juridinio asmens kodas 145398346
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre

Vilijaus Vaišvilos tapybos darbų parodos „Regėjimai“ atidarymas

Parodos

Lapkričio 4 d., penktadienį, 17.30 val. Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos III a. galerijoje atidaroma Vilijaus Vaišvilos tapybos darbų paroda „Regėjimai“.

„Regėjimai“ – Vilijaus Vaišvilos tapybos darbų paroda, įkvėpta literatūros, muzikos ir kasdienių įspūdžių. Sudėtingas laikas kūryboje palieka ir dviprasmiškų vaizdinių. Įveikiant sąmonės ir logikos cenzūrą dailininko regėjimai priartėja prie realybės. Simboliškais vaizdais perteikiamas kitoks nei įprasta tikrovės suvokimas, išryškinamas jos iliuziškumas, fiktyvumas. Vilijaus tapybos darbuose dominuoja asociatyvus meninis vaizdas, individuali mitologizuota figūrinė simbolika, ironija ir sarkazmas, komiškumas ir tragedija. Paveikslai kuriami kaip romanai – su savo herojais, siužetu. Pasitelkiamos literatūrinės alegorijos, metaforos, simboliai, manipuliuojama epochomis ir įvaizdžiais. Detali realistinė tapyba sustiprina paveikslų idėją. Pagrindinis autoriaus herojus – žmogus ir jo jausmai. Stilistikos požiūriu Vilijaus tapyba artima vadinamajam magiškajam realizmui. Realistiškai tapomi tikrovės objektai, išryškinamas jų simbolinis turinys. Dailininko paveikslams būdinga paslapties, keistumo atmosfera. Tikrovės vaizdams suteikiama poetinė, metafizinė prasmė.

Parodoje eksponuojama ir keletas paveikslų iš ciklo Vokietijos galerijai, skirto legendinės grupės „The Beatles“ kūrybai atminti. Šie paveikslai skirtingos stilistikos, nutapyti prisimenant jų dainas ir savo vaikystės muziką. Ciklas „Magical Mystery Tour“ – paslaptinga kelionė į nostalgišką muzikinę praeitį. O paveikslų laukia kelionė į Vokietiją…

—————————————————————————————————————

Vilijus Vaišvila gimė 1955 metais. Mokėsi Šiaulių Didždvario mokykloje. Studijavo Vilniaus dailės akademijoje. Dirbo pedagoginį darbą. Groja, rašo muziką. Kuria dainas pagal savo ir kitų poetų tekstus. Tapo paveikslus, freskas, kuria medžio, akmens ir metalo skulptūras. Kelerius metus dirbo Danijoje. Projektavo interjerus, tapė portretus, Kopenhagoje nutapė 300 kvadratinių metrų freską „Povandeninis pasaulis“. 2002 metais buvo pakviestas į Marbelą (Ispanija), čia nutapė 6 freskas. Dailininko darbai buvo eksponuoti Londone, Čikagoje, Osle, 2004 metais parodoje „Artville“ Kopenhagoje, „Balt Art“ galerijoje Berne, „Art Basel Satellite“ Majamyje, „Cueto James“, „Mixed Emotions Fine Art“ ir „JoMar Visions“ galerijose Hiustone, Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje, Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje, Kretingos r. savivaldybės Motiejaus Valančiaus viešojoje bibliotekoje. Menininkas rengia tradicines savo darbų parodas Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje. Čia surengta per dvidešimt autorinių parodų.