Biudžetinė įstaiga Šiaulių turizmo informacijos centras
Vilniaus g. 213-90, LT-76348 Šiauliai
Juridinio asmens kodas 145398346
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre

Šiaulių sporto organizacijos „Makabi“ 100-mečio minėjimas

Kiti renginiai

2021 m. rugsėjo 5 d., sekmadienį, 13 val. Chaimo Frenkelio viloje (Vilniaus g. 74, Šiauliai) vyks Šiaulių sporto organizacijos „Makabi“ 100-mečiui skirtas renginys. Programoje – doc. dr. Daivos Majauskienės paskaita „Makabi“ sporto klubo veikla“, Chaimui Frenkeliui skirto pašto ženklo pristatymas. Įėjimas nemokamas.
 

1921 m. rugpjūčio 3 d. Šiaulių miesto ir apskrities viršininko įstaigoje buvo įregistruotas žydų sporto ir gimnastikos sąjungos „Makabi“ Šiaulių skyrius. Jo steigėjai – G. Šapyras, N. Šicas, S. Petuchauskas, A. Verblunskas. Organizacija propagavo fizinį lavinimą, rengė sporto varžybas, ruošė sportininkus. Sąjunga turėjo savo sporto aikštę, jos komandos dažnai nugalėdavo įvairių sporto šakų – futbolo, lengvosios atletikos, stalo teniso, gimnastikos – rungtyse. Kasmet mieste buvo rengiamos „Makabi“ sporto šventės pasiektiems rezultatams parodyti. Organizacija taip pat rūpinosi ir kultūrine veikla: rengė susirinkimus, susitikimus, vakarus higienos, gimnastikos, sporto temomis, turėjo savo skaityklą, scenos skyrių, chorą, orkestrą. Taip pat rūpinosi trenerių kursų organizavimu, mokyklų aprūpinimu sporto inventoriumi ir kt. „Makabi“ paskatino Šiaulių miesto organizuoto sporto kūrimąsi.
 

„Makabi“ turėjo ir savo stadioną. Jis buvo įsikūręs dabartinės Vairo g. pradžioje, greta išlikusių Choronžickių odų perdirbimo fabriko statinių. Kadangi ilgą laiką „Makabi“ aikštė buvo vienintelė tokia Šiauliuose, ją nuomodavosi visos Šiaulių komandos. Joje įvyko reikšmingi Šiaulių sportui įvykiai: 1930 m. pirmosios tarptautinės futbolo varžybos tarp Vienos „Hakoach“ ir Šiaulių rinktinės ir kt. 
 

Šiais metais Šiauliuose daug dėmesio skiriama miesto sportui ir jo istorijai. Mieste vykstančios įvairios varžybos ir renginiai dedikuojami Šiaulių organizuoto sporto šimtmečiui. Prie „Makabi“ jubiliejui skirtų renginių prisijungia ir „Aušros“ muziejus, kviesdamas visus į Chaimo Frenkelio vilą – vieną iš svarbiausių žydų paveldo objektų Šiauliuose. Vilos šeimininkai taip pat betarpiškai susiję su miesto sporto istorija. Chaimo sūnus Jokūbas Frenkelis buvo aktyvus įvairių miesto visuomeninių veiklų dalyvis, rūpinosi ir sportu: steigė įvairias taures, prizus, rengė sporto vakarus, rėmė „Makabi“ veiklą. Frenkelių fabriko darbininkai turėjo savo futbolo klubą „Batas“, kuriam Jokūbas Frenkelis įrengė 2 ha ploto stadioną.
 

Renginyje paskaitą skaitys Lietuvos sporto universiteto dėstytoja, sporto istorijos tyrinėtoja doc. dr. Daiva Majauskienė. Ji aptars tarpukario Lietuvos, Šiaulių sporto istoriją, svarbiausius pasiekimus, žinomiausius sportininkus, pristatys „Makabi“ organizacijos Šiauliuose kūrimąsi ir veiklą.