Biudžetinė įstaiga Šiaulių turizmo informacijos centras
Vilniaus g. 213-90, LT-76348 Šiauliai
Juridinio asmens kodas 145398346
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre

Rokiškio kultūros centro liaudies teatro spektaklis pagal tikras istorijas „Svetima žemė“

Spektakliai

„... Žemė visiems yra viena, sūnau. Viena...“

1941-ieji. Kažkur Sibiro platybėse į neišpainiojamą mazgą susipina lietuvių ir gruzinų šeimų likimai. Tremtis. Kodėl? Už ką? Ar visi pakels užgriuvusius išbandymus? Ar galima išlikti žmogumi ten, kur, rodos, net Dievas nebepažvelgia? Tremties išbandymai ne tik žeidžia, grūdina, bet ir augina gražiausius meilės, draugystės, garbės daigus.

Lietuvos ir Sakartvelo kūrėjai originalų spektaklio scenarijų sulipdė iš daugybės tikrų istorijų nuotrupų, surinktų iš asmeninių patirčių, gyvų pasakojimų, dokumentinių filmų, knygų... Personažų mintys, netgi kai kurie dialogai „skolinti“ iš realiai tremtį išgyvenusių žmonių.

2022 m. spalį Sakartvele buvo sukurtas jungtinis Bolnisio ir Rokiškio teatrų spektaklis „Svetima žemė“, kuriame vaidino kartvelai ir lietuviai. Spektaklis vyko trim kalbomis, buvo suvaidintas Bolnisyje ir Tbilisyje.

Režisierė Neringa Danienė
Dailininkai: Neringa Danienė, Sigitas Daščioras
Trukmė 80 min.

Rokiškio kraštas nuo seno garsėja giliomis teatrinėmis tradicijomis. Dar 1893 metais Naujikų kaime kunigo švietėjo Jono Katelės iniciatyva įvyko pirmasis žinomas slaptas lietuviškas vaidinimas Juozo Tumo-Vaižganto „Nepadėjus nėr ko kast“. Neatsitiktinai 1959 m. gegužės 30 d. Rokiškio kultūros namų dramos kolektyvui pirmajam Lietuvoje buvo suteiktas Liaudies teatro vardas, liudijantis tuo metu aukščiausius pasiekimus. Ši data laikoma teatro gimtadieniu.

Teatras yra pasiekęs kūrybinę brandą ir laikomas vienu stipriausių Lietuvoje. Kasmet išleidžiama keletas premjerų. Trupė vaidino Baltarusijoje, Danijoje, Estijoje, Gruzijoje, Italijoje, Ispanijoje, Kanadoje, Latvijoje, Lenkijoje, Makedonijoje, Prancūzijoje, Pietų Korėjoje, Peru, Maroke, Rusijoje, Slovakijoje, Švedijoje, Ukrainoje, Vokietijoje, Turkijoje ir kitur. Jau 28 metus organizuojamas tarptautinis teatrų festivalis „Interrampa“ laikomas prestižiniu.

Visa XIII respublikinio mėgėjų teatrų festivalio „Pulsas“ programa čia: https://bit.ly/3TcDinH

Organizatorius Šiaulių kultūros centras