Biudžetinė įstaiga Šiaulių turizmo informacijos centras
Vilniaus g. 213-90, LT-76348 Šiauliai
Juridinio asmens kodas 145398346
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre

RAIMUNDAS SLIŽYS (1952 – 2008) tapybos paroda „Spalvos disidentas: ružava“

Parodos

https://fb.watch/7qcb90DOdZ/

Festivalis-pleneras „Šiaulių Monmartro Respublika“ rugpjūčio 3 d. 18 val. „Laiptų galerijoje“ kviečia į festivalio atidarymą ir Raimundo Sližio (1952 – 2008) tapybos parodą „Spalvos disidentas: ružava“. Tai jau antroji šio dailininko paroda „Laiptų galerijoje“.

1976 m. baigęs valstybinį dailės institutą Raimundas Sližys iškart įsijungė į parodinę veiklą, dirbo restauratoriumi, pedagogu, Vilniaus dailės akademijos dėstytoju. R. Sližio kūrinių yra Lietuvos ir užsienio muziejuose, privačiose kolekcijose, autoriaus darbų yra įsigiję Lietuvos valstybinis dailės muziejus, Magdeburgo valstybinis muziejus (Vokietija), privatūs Lietuvos, Lenkijos, JAV, Vokietijos, Prancūzijos, Kanados, Gruzijos, Latvijos ir Estijos kolekcininkai.

Paroda tarsi nukelia į dailininko dirbtuvę Užupio pusrūsyje, nerakintomis durimis, menininkų bohemos buveinę. Derinasi du nesuderinami dalykai – teptuko rimtumas ir išdykavimai. Dailininko kūriniai dvelkia solidumu, nors nepaslėpsi jų žaismingumo, išplaukiančio iš hipiško ir nesuvaržyto gyvenimo. Menininkas tarsi studijuoja savo snobiškus personažus, talpindamas juos spalvingame kičo pasaulyje. Tapytojas atsiveria visomis spalvomis, kurių tarpe netikėtai teatrališka – ružava. Tikimės, kad kupini ironijos, secesiški dailininko darbai dar kartą ras savo žiūrovą.

Bet svarbiausia tai paroda – unikali proga pamatyti plačią Raimundo Sližio kūrybos panoramą, pradedant jo studentiška kūryba, jaunystės darbais ir įvairių laikotarpių paveikslais surinktais iš privačių kolekcijų. Darbus parodai skolino medikai, teisininkai, verslininkai, meno pasaulio žmonės R. ir A. Zabuliai, V. ir D. Jurgaičiai, R. ir R. Lauciai, J. ir E. Rimšeliai, M. ir M. Ignatavičiai, L. Oželytė, P. Pukytė, R. Rachlevičiūtė, E. Armoška ir kt. Dalis darbų atkeliavo iš Dailės akademijos muziejaus (vad. – V. Poškus).

Paroda veiks iki 2021 m. rugsėjo 4 d.                                                                                                                                                                       Parengė Ričardas Jakutis

Informacija:
tel. 841 200 643
el.p. [email protected]