Biudžetinė įstaiga Šiaulių turizmo informacijos centras
Vilniaus g. 213-90, LT-76348 Šiauliai
Juridinio asmens kodas 145398346
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre

Parodos „Ant popieriaus be sienų“ atidarymas

Parodos

Liepos 20 d., antradienį, 17 val. Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos III a. galerijoje atidaroma projekto „Ant popieriaus be sienų“ paroda.

Paroda veiks iki rugpjūčio 6 d.

Būtina išankstinė registracija internetu arba prieš renginį bibliotekoje.

Projekto „Ant popieriaus be sienų“ globėjas Maria Curie-Sklodowska universiteto (Liublinas) rektorius prof. Radoslaw Dobrowolski. Projekto organizatorius Maria Curie-Sklodowska universiteto Menų institutas, partneris Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka. Parodos kuratoriai: prof. Jan Franciszek Ferenc (Liublinas), prof. Slawomir Plewko (Liublinas), prof. Vaidotas Janulis (Šiauliai).

Įvairių šalių dailininkus įtraukiantis projektas yra tęstinis ir vyksta jau septintą kartą. Šįkart parodoje dalyvauja per penkiasdešimt menininkų iš Lietuvos, Lenkijos, Slovakijos, Čekijos, Ukrainos, Japonijos, Vokietijos, Tailando bei Indijos. Projektas įdomus tuo, kad apims meninę ir mokslinę sritis.

Liubline Marijos Kiuri-Sklodovskos universitete vyks mokslinė konferencija, skaitomi pranešimai, kurie atspindi nūdienos kūrybos tendencijas. Meninėje dalyje, parodoje, pristatoma daug novatoriškų, originalių plastinių sprendimų, sukurtų jungiant įvairias technikas. Pagal projekto nuostatus paroda yra keliaujanti ir aplankys visas šalis, kurių dailininkai dalyvauja projekte. Šiais metais projektas pradeda savo kelionę Šiauliuose.

Parodos pavadinimas nusako, kad eksponuojami darbai sukurti ant popieriaus ir iš jo. Vyrauja skaitmeninė spauda, fotografija, piešiniai, klasikinės grafikos technikos. Parodoje savo darbais dominuoja Lenkijos menininkai. Lenkų grafika įdomi, patraukianti akį bei išsiskirianti europiniame kontekste. Parodoje pristatoma savo stilistika išsiskirianti Grzegorz Dobieslaw Mazurek grafika, atlikta skaitmenine technika; elegantiški, turtingi faktūromis, paslaptinga šviesa Jan Franciszek Ferenc piešiniai. Slawomir Plewko grafikos veidas atpažįstamas iš grafinių ženklų kodų. Lukasz Cywicki darbai atlikti lakoniška, išraiškinga, juodai balta lino raižinio grafika. Agnieszka Jankowska ir toliau savo kūryboje gvildena ekologijos temas, narpliojamas kuriant individualia technika. Jos piešiniai neperkrauti, išgrynintų formų, kartu turtingi faktūromis. Savo kompozicijomis ir matymo kampu parodoje išsiskiria Tailando, Indijos bei Japonijos menininkai: Chaivut Ruamrudeekool, Vinay Sharma. Verta paminėti Yoshio Imamura – subtilų, rytietiškos elegancijos, ofoto, akvatintos meistrą. Preciziškos ir kruopščiai atliktos kompozicijos užburia ir stebina žiūrovus savo matymo kampu ir atlikimo technika. Subtilumu dvelkiančios kompozicijos dar kartą mus priverčia sustoti ir medituoti kartu su autoriumi.

Lietuvai parodoje atstovauja Vaiva Kovieraitė-Trumpė, Ričardas Garbačiauskas, Laura Guokė ir Vaidotas Janulis. Vaivos Kovieraitės-Trumpės darbai sukurti individualia, tik jai vienai paklūstančia grafikos technika, kuri tarnauja nepriekaištingiems plastiniams sprendimams. Autorės darbai tarsi trumpučiai pasakojimai, sustojusios akimirkos iš praeities. Šią nuotaiką kompozicijose subtiliai lydi sepijos šviesa. Ričardas Garbačiauskas vaikšto po žydinčius Edeno, o gal ir lietuviškus sodus, ieškodamas šakose kaligrafijos ritmikos ar vėjo gūsio potėpio. Lauros Guokės grafika skandina mus filosofinės, skaitmeninės grafikos jūroje. Vaidoto Janulio darbe pavaizduoti laiškai tarsi primena žiūrovui, kad parodos kelionė, prasidėjusi Šiauliuose, toliau tęs piligrimo kelionę po Europą.

Prof. Vaidotas Janulis