Biudžetinė įstaiga Šiaulių turizmo informacijos centras
Vilniaus g. 213-90, LT-76348 Šiauliai
Juridinio asmens kodas 145398346
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre

Koncertas skirtas Lietuvos ir Japonijos dvišalių santykių 100-mečiui

Koncertai

Laiptų galerijoje“ koncertas, skirtas Lietuvos ir Japonijos dvišalių santykių 100-mečiui.

Spalio 21 d. (penktadienį) 18 val. „Laiptų galerijoje“ Dalios Dėdinskaitės (smuikas, Lietuva) ir Junnos Iwasaki (fortepijonas, Japonija) koncertas, skirtas Lietuvos ir Japonijos dvišalių santykių 100-mečiui.

D. Dėdinskaitės ir J. Iwasaki koncerto programoje skambės bene gražiausi smuiko ir fortepijono repertuaro opusai – įžymiosios L. van Beethoven „Kreutzer“ ir E. Grieg sonatos, o programą papildys Toru Takemitsu bei M. K. Čiurlionio kūriniai, tarsi nutiesdami kultūrinį tiltą tarp Lietuvos ir Japonijos.

Šiandien Lietuva ir Japonija bendradarbiauja ne tik kultūros, bet ir mokslo, studijų ir kitose srityse. Šie metai žymi reikšmingą Lietuvos ir Japonijos dvišalių santykių jubiliejų – sukanka šimtmetis, kai buvo užsimegzti abiejų šalių tarptautiniai santykiai. Antrojo pasaulinio karo metu Lietuva, būdama maža šalis ir nepaisydama sudėtingos geopolitinės aplinkos, pasikėsinusios į Lietuvos suverenitetą, pademonstravo pasiryžimą efektyviai spręsti humanitarinę krizę ir skatinti visuomenės toleranciją kitataučiams, suteikdama prieglobstį ir įvairiapusišką paramą daugiau kaip trisdešimčiai tūkstančių karo pabėgėlių. Ch. Sugihara ir jo išduotos „vizos į gyvenimą“, išgelbėjusios daugybę žydų gyvybių, yra istorinio Japonijos ir Lietuvos ryšio simbolis.

Laiptų galerijos“ ir Japonijos ambasados bičiulystė įprasminta 2011 m. po skaudžios tragedijos, sukrėtusios Fukušimą. „Laiptų galerija“ aktyviai įsijungė į paramos Japonijai renginių inicijavimą. 2011 m. gegužę čia buvo atidaryta Jono Nekrašiaus fotografijų paroda „Sala Japonija“, vyko origami gervių lankstymo akcija, kurios metu surinktos aukos buvo perduotos Jponijos ambasadai.

Koncerto atlikėjų D. Dėdinskaitės ir J. Iwasaki muzikinė pažintis prasidėjo klasikinės muzikos sostinėje Vienoje, kuomet dar studijų laikais duetas savo precizika ir ekspresija žavėjo išrankiausius klausytojus. Junna Iwasaki – viena ryškausių savo kartos japonų pianisčių, pelniusi apdovanojimus ne viename tarptautiniame konkurse. J. Iwasaki aktyviai koncertuoja Europoje ir Japonijoje. Kaip solistė Junna pasirodė su Tokyo City, Nagojos, Kanazawa filharmonijų orkestrais, taip pat su Central Aichi bei Kyushu simfoniniais orkestrais. Atlikėja nuolat rengia solines programas, su kuriomis pasirodo įvairiuose Europos bei Azijos miestuose. Lietuvoje J. Iwasaki viešės ir koncertuos pirmą kartą (daugiau informacijos: www.junnaiwasaki.com).

Spalio 21 d. Junna Iwasaki scenoje susitiks su ilgamete scenos partnere, puikiai Lietuvos publikai pažįstama smuikininke Dalia Dėdinskaite – viena ryškiausių savo kartos Baltijos šalių smuikininkių, respublikinių, tarptautinių konkursų laureate. D. Dėdinskaitė koncertavo daugelyje Europos valstybių, JAV ir Naujojoje Zelandijoje, griežė solo su Lietuvos valstybiniu simfoniniu, Lietuvos nacionaliniu simfoniniu, „Dresdner Kappelsolisten“ ir Drezdeno „Carl Maria von Weber“ simfoniniu orkestrais, diriguojant Sauliui Sondeckiui, Juozui Domarkui, Georgui Mark ir kt. Nuo 2017 metų ji – didžiausio pasaulyje muzikos universiteto Vienoje įžymaus austrų profesoriaus Christian Altenburger klasės asistentė. 2020-2022 metais – Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro pirmoji koncertmeisterė (daugiau informacijos: www.dalia-dedinskaite.com).

Dalios Dėdinskaitės (smuikas) ir Junnos Iwasaki (fortepijonas, Japonija) koncertas, skirtas Lietuvos ir Japonijos dvišalių santykių 100-mečiui, spalio 21 d. 18 val. „Laiptų galerijoje“ (Žemaitės g. 83, Šiauliai).

Bilieto kaina 10 / 5 €, kasa „Laiptų galerijoje“

Informacija tel.: (841) 200 643

el.p.: [email protected]