Biudžetinė įstaiga Šiaulių turizmo informacijos centras
Vilniaus g. 213-90, LT-76348 Šiauliai
Juridinio asmens kodas 145398346
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre

JUSTINO STONKAUS IR UGNĖS ANDRIJAUSKAITĖS PARODOS „PASIENIAI“ PRISTATYMAS

Kiti renginiai

2022 m. balandžio 14 d., ketvirtadienį, 17.30 val. Fotografijos muziejuje startuoja projektas „Jaunojo kūrėjo eteris 2022“!

Kviečiame į fotografo Justino Stonkaus ir istorikės Ugnės Marijos Andrijauskaitės kūrybinio projekto „Pasieniai“ pristatymą, kuriame susijungs fotografija ir sakytinės istorijos tekstai, pasakojantys apie Lietuvos ir Latvijos pasienyje gyvenančių žmonių tarpusavio ryšius ir išskirtinį pasienio kaimynystės reiškinį.

Renginyje dalyvaus etnologė, lietuvių ir latvių tarpusavio santykių tyrinėtoja dr. Auksė Noreikaitė.

Kadaise nugirstos istorijos apie tai, kaip lietuviai ir latviai, gyvenantys šalia vienas kito, nors ir skiriami valstybinės sienos, laisvai bendrauja tarpusavyje, jaunųjų kūrėjų duetui tapo įkvėpimu įgyvendinti projektą „Pasieniai“. Tyrinėti šią temą paskatino ir pandemijos sukeltas karantinas, kuris atgaivino klausimus apie kaimynystę ir artimos aplinkos pažinimo poreikį. Ar gyvenimas šalia, tačiau skirtingose valstybėse, su skirtinga kalba, religija, suartina, ar nutolina? Kaip kintančios aplinkybės – sienų atidarymas, užvėrimas, pandemija – įtakoja žmonių kasdienybę ir bendravimą? Šių klausimų vedami, gavę Baumanis stipendiją, projekto autoriai leidosi į atsakymų paieškas, keliaudami po Baltijos šalių pasienius. Pristatoma paroda kviečia susipažinti su kelionės akimirkomis – sutiktais žmonėmis, jų istorijomis ir drauge ieškoti atsakymų.

Parodoje eksponuojamoms fotografijoms būdinga žanrinė įvairovė: čia jungiasi gamtos, urbanistiniai peizažai, portretai. Šalia fotografijų pateikiami užrašyti pasakojimai, kurie kūrėjams padiktuoja fotografinio siužeto liniją. Vaizdas ir tekstas parodoje yra neatsiejami – fotografija tampa pasakojimo iliustracija, o tekstas fotografijos papildiniu. Sujungdami šias dvi medijas, parodos autoriai kuria vizualų pasakojimą apie Baltijos šalių kaimynystę.

Paroda bus eksponuojama iki balandžio mėn. 20 d.

_________
Renginys ir paroda yra projekto „Jaunojo kūrėjo eteris 2022“ dalis, kurį remia Lietuvos kultūros taryba ir Šiaulių miesto savivaldybė.