Biudžetinė įstaiga Šiaulių turizmo informacijos centras
Vilniaus g. 213-90, LT-76348 Šiauliai
Juridinio asmens kodas 145398346
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre

JŪRATĖS JUKŠTIENĖS TAPYBOS AUGALAIS PARODA „EFEMERIŠKAS ĮSPAUDAS“

Parodos

Spalio 6–22 d. Šiaulių dailės galerijoje veiks Jūratės Jukštienės tapybos augalais paroda „Efemeriškas įspaudas“.

Parodos atidarymas spalio 6 d. 18.00 val. Atidarymo metu parodos lankymas nemokamas.

 

Įsigalint tvarumo sampratai visuomenėje, žmonėms grįžtant prie natūralios gamtos puoselėjimo, eko vis dažniau reiškiasi įvairiuose meniniuose projektuose.

Betarpiškai prisiliečiant prie gamtos begalinės kaitos, nenuspėjamų šviesos ir atmosferos niuansų, kurie paliečia kūrėjo emocinę ir intelektinę būseną, per tapytojo žvilgsnį į gamtą ieškau gamtos poveikio kūrėjui / sau. Pasinėrusi gamtos stichijoje, besigilindama į tapytojo ir kūrinijos santykį, tapybiniuose ieškojimuose atrandu galimybę tapyti natūra. Įvyksta virsmas. Tradicinius dažus – akvarelę, akrilą, aliejų, pastelę – keičia augmenija: žiedai, uogos, lapai, grybai ir kt. Tapytojo ir gamtos santykis pereina nuo žvilgsnio į gamtą prie tapymo pačia gamta. Gamta tampa pagrindiniu ir svarbiausiu elementu paveikslų kūrime, sugrąžindama prie ištakų ir pasiūlydama naują kūrybos formą.

Ši nauja kūrybinė plastika, tapybos transformacija, atsivėrę naujumo slėpiniai – tai kintantis pasakojimas, pasitelkiant savo išjautimą, nuojautą, patyrimą. Žavesys gamtos įvairiapusiškumu kūrybos procese užburia. Paliekama įtrintų gėlių žymė popieriuje galutinai pavergia. Mokausi tylėti, kai kalba gamta. Pievoje susirenku savo teptukus ir dažus: gėlių žiedus. Imu vieną gamtos man suteiktą teptuką ir braukiu per baltą popieriaus lapą. Suku, tepu, trinu. Pati gamta įsigeria į popierių atiduodama visą save. Konvertuodama gyvą kūriniją į kitą laikmeną, pasirenku tyrinėti kiekvieno augalo paliekamą žymę popieriuje. Tai mano duoklė natūrai. Taip išgyvenu gamtos dvasinę prozą. Kiekvienas paveikslas – vis kito augalo veidas. Tapyba žiedlapiais – tai intuityvi, momentinė, neapsunkinant įmantriomis, apgalvotomis ar struktūruotomis kompozicijomis kūryba. Įsivelia ir laiko dimensija: kaip darbas pasikeis per laiką – apgalvoti, apmąstyti beveik neįmanoma. Taip gimsta idėja – atlikti gėlės paliekamo įspaudo popieriuje tyrimą, kurio tikslai:

eksperimentine tapyba atskleisti augalų tapybines galias;

ištirti augalų paliekamas žymes, atskleidžiant visas įmanomas jų potėpio galimybes;

atskleisti tokios autentiškos kūrybos technikos ir efemeriškos tapybos savitumą;

nustatyti jos išliekamumo ypatumus ir spalvinės gamos kismą.

„Efemeriškas įspaudas” – jau dvejus metus vykstantis meninis tyrimas, pradėtas 2021 metų pradžioje vos pražydus pirmosioms gėlėms. Šiuo metu jau išbandyta per šimtą Lietuvoje augančių gėlių.