Biudžetinė įstaiga Šiaulių turizmo informacijos centras
Vilniaus g. 213-90, LT-76348 Šiauliai
Juridinio asmens kodas 145398346
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre

JAPONIJOS FONDO KILNOJAMOJI PARODA „KURIAMA APLINKA. ALTERNATYVUS GIDAS PO JAPONIJA“

Parodos

2023 m. vasario 15 – kovo 18 d. Japonijos fondas, Japonijos ambasada Lietuvoje ir Šiaulių dailės galerija kviečia apsilankyti parodoje „Kuriama aplinka. Alternatyvus gidas po Japoniją“ („Built Environment: An Alternative Guide to Japan”).

Nuo 2018– ųjų metų po įvairius Pasaulio miestus keliaujanti paroda veiks Šiaulių dailės galerijoje, tad maloniai kviečiame apsilankyti!

Mąstydami apie Japonijos architektūrą, ko gero, pirmiausia prisiminsime klasikinius, medijoje ir turistiniuose lankstinukuose reklamuojamus vaizdus – Osakos pilį, Tokijo imperatoriškuosius rūmus, Auksinio paviljono šventyklą Kijote ir pan. Tačiau atmetus visuomenės romantizuotą samurajiškąją Japoniją, atrasime ne ką mažiau svarbių ir kerinčių statinių. Ši paroda skatina panagrinėti šiuolaikinius pastatus, jų dinamiškumą, moderniąją erą, kur architektūra susijungia su natūraliais ir dirbtiniais elementais, nauji statiniai tarsi „įpinami“ tarp senųjų, tarp žmogaus daugelį metų kuriamos aplinkos. Parodoje nuotraukomis, tekstais ir vaizdo įrašais pristatoma iš viso 80 pastatų, civilinės inžinerijos projektų ir kraštovaizdžių. Laiko požiūriu paroda apima laikotarpį nuo XIX a. pabaigos iki šių dienų, o geografiniu požiūriu – bent po vieną objektą iš kiekvienos iš 47 Japonijos prefektūrų.

Maloniai kviečiame apsilankyti parodoje ir įsiklausyti į ilgametėje japonų architektūroje užkoduotą šalies vidinį dialogą, nuotraukų pagalba pasinerti į kelionę, kurios metu bus prisiliesta prie tų Japonijos aspektų, apie kuriuos iki šiol nebuvo plačiai kalbėta.

Parodos kuratoriai: Shunsuke Kurakata, Satoshi Hachima ir Kenjiro Hosaka

Parodos organizatoriai: Japonijos fondas, Japonijos ambasada Lietuvoje, Šiaulių dailės galerija

Parodą remia Japonijos fondas, aktyviai plėtojantis tarptautinius kultūrinius mainus ir bendradarbiaujantis su daugiau nei 130 šalių visame pasaulyje. Fondo tikslas – populiarinti Japonijos kultūrą per tradicinio ir šiuolaikinio japonų meno parodas ir padėti geriau pažinti Japonijos kultūrą. Kaip vieną iš tokių veiklų fondas nuolat organizuoja po pasaulį keliaujančias parodas, kurias sudaro meno kūriniai iš fondo kolekcijos. Šių parodų turinys įvairus – nuo tradicinių amatų, paveikslų, fotografijų iki architektūros, dizaino ir pan. Paprastai vienu metu po pasaulį keliauja apie 20 tokių parodų, kasmet vykstančių 100 miestų.