Biudžetinė įstaiga Šiaulių turizmo informacijos centras
Vilniaus g. 213-90, LT-76348 Šiauliai
Juridinio asmens kodas 145398346
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre

EVALDO IVANAUSKO PARODA „PAŠNEKESIAI SU VINCIU FIRINAUSKU“

Parodos

Kovo 4–26 d., Šiaulių dailės galerijoje (Vilniaus g. 245) veiks Evaldo Ivananusko paroda „Pašnekesiai su Vincu Firinausku“.

▪▪▪

Parodos atidarymas Šiaulių dailės galerijoje vyks kovo 4 d., penktadienį, 17.30 val.

Parodos atidarymo metu būtina laikytis galiojančių SAM reikalavimų, dėvėti respiratorius.

Atidarymo metu parodos lankymas nemokamas.

▪▪▪

APIE PARODĄ

Ciklo pradžią lėmė atsitiktinumas. 2004 m. Panevėžio kraštotyros muziejus rengė leidinį „Vincas Ferinauskas ir jo fotografija“. Man, kaip šio leidinio dailininkui, projekto vadovė Zita Pikelytė patikėjo sudėlioti iliustracijas. Perrinkinėdamas nemažą pluoštą vaizdų, pajutau norą savaip surežisuoti siužetus, kuriuose dalyvautų V. Firinausko nuotraukų žmonės. Paveikė magiška senųjų fotografijų trauka. Vaizduose buvo kažkas atpažįstama ir artima. Iš nuotraukų žvelgiantys žmonės siejosi su asmeninių prisiminimų personažais ir žadino vaizduotę. Taip prasidėjo vizualiniai pašnekesiai. Dažniausiai V. Firinausko fotografijos tarsi pačios pakuždėdavo naujų siužetų plėtotes. Pasirinkimą nulemdavo įdomios detalės, žvilgsnių nuotaika. Kartais ilgai ieškodavau tinkamų personažų apmąstytam vaizdiniui įgyvendinti, procesas primindavo aktorių atranką pagrindiniams vaidmenims sukurti.

Skaitmeninės priemonės leido keisti fonus, drabužių detales, galėjau įvesti naujų akcentų. Tokiu būdu bandžiau sukurti atmosferą, nesusietą su konkrečiu laikotarpiu, kad personažai atsidurtų tarsi tam tikrame tarpulaikyje. Netrukus supratau, kad „pašnekesiai“ įdomūs ne tik man pačiam, bet ir žiūrovams. Darbai buvo įvertinti skaitmeninės fotografijos konkursuose, aptarinėjami interneto forumuose.

Kodėl ciklas remiasi senąja fotografija? Pagrindinė priežastis, manau, yra galimybė dirbti su tipažais, kurių jau neberasčiau tarp savo amžininkų. Jie likę tik kažkur atmintyje. Ir gal labiau ne mano asmeninėje atmintyje, bet tame bendrosios atminties lauke, kuris apibrėžia mus kaip šio krašto žmones su tik mums būdinga patirtimi ir jausmais. Ciklas kurtas 2004–2020 metais. Jį sudaro 11 skaitmeninės grafikos darbų. Kataloge pateikiamos ir V. Firinausko nuotraukos, kurių veikėjai tapo naujų kūrinių herojais. Šio ciklo nebūtų, jei ne geranoriškas Panevėžio kraštotyros muziejaus bendradarbiavimas. Dėkoju fotografo vaikaičiui Vygandui, maloniai sutikusiam, kad senelio archyvas atgimtų naujais kūriniais. (Evaldas Ivanauskas)

▪▪▪

APIE AUTORIŲ

Evaldas Ivanauskas gimė 1969 m. sausio 5 d. Kėdainių rajone. Gyvena Panevėžyje. Dirba dizaineriu reklamos ir leidybos srityje. Nuo 2000 m. dalyvauja parodose Lietuvoje ir užsienyje (Austrijoje, Latvijoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Rusijoje). Nuo 2004 m. – Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys. 2005 m. jam suteiktas meno kūrėjo statusas. Savo kūryboje pirmenybę teikia fotografijų komponavimo žanrui.