Biudžetinė įstaiga Šiaulių turizmo informacijos centras
Vilniaus g. 213-90, LT-76348 Šiauliai
Juridinio asmens kodas 145398346
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre

EKSKURSIJA DVIRAČIAIS „PIETINIO KRONIKOS PRIEŠ 100 METŲ“

Ekskursijos

Kas yra „Pietinis“? Paprasta atsakyti esamu laiku, nes garsas apie šią Šiaulių dalį literatūrine prasme konkuruoja su paties miesto vardu. Bet pažiūrėjus į tą pačią vietą bent šimtą metų atgal, rastume penkis kaimus į pietus nuo Šiaulių centro: Žaliūkes, Lieporius, Dainus, Gytarius bei Gegužius. Jei kam pasirodytų mažoka, dar pridėčiau Aukštabalį, Verdulius ir Verduliukus, o didžiąją „Rėkyjavą“ palikime rytų krypčiai.

Tad pakeliaukime gatvėmis ir takais, asfaltu ir žvyrkeliu, kuo toliau nuo mašinų gausmo. Didelis tas mūsų „Pietinis“ – per dieną neapeisi, su keturiais ratais visur nepravažiuosi, todėl dviratis bus kaip tik! Vingiuodami į pietus, išmatuosime geografinį „Pietinį“ – nuo kraštotyrininko Vytauto Mažeikos aprašytos Vijolės iki Šventupio, o grįždami palyginsime jį su Rimanto Kmitos romane nupasakota „dychalkes galimybe“  – „Iš Indonezijas .. į sava Besarabiją“. Įdomiausiose vietose būtinai sustosime ir ten vykusias istorijas porinsime. Koks laikmetis, tokia ir „Pietinio“ kalba – čia žemaitiškas „kūlis“, ana ten vokiškas „zeimeris“, kur kitur – rusiškos „poniatkės“, o mes šiuolaikiškai „pa-anglėsime“ – OK?

Taip, XXI amžiaus antrą dešimtmetį bebaigdami, tris valandas ant „sidenijų“ praleisime, ratais įspūdžius, net tik kilometrus, skaičiuosime ir skanių pietų namo parvažiuosime!