Biudžetinė įstaiga Šiaulių turizmo informacijos centras
Vilniaus g. 213-90, LT-76348 Šiauliai
Juridinio asmens kodas 145398346
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre

Audiovizualinis koncertas „Performa“, skirtas tarptautinei kultūros dienai paminėti

Koncertai

Smuikas ir violončelė, šešios šiuolaikinės kompozicijos ir viena vizualiai intonuota garso kelionė. Kaip tai atrodo, ką galima (nu)jausti, kiek mūsų vaizduotė artima girdimai, čiuopiamai, regimai tikrovei?

Nuo visiškos tylos iki fortissimo, nuo švarios ir lygios instrumento linijos iki noise krebždesių. Tai – audiovizualinis projektas „Performa“, kartu tapęs ir pirmuoju Loros Kmieliauskaitės (smuikas) ir Arno Kmieliausko (violončelė) styginių dueto „Twenty Fingers Duo“ muzikos albumu.

„Performą“ jungia skirtybės – tai ir garso hipnozė, ir ją keičiantis nervas, vis prasimušantis lyriką laužantis antiansambliškumas.

Lietuvoje ir pasaulyje vis dar ganėtinai retai aptinkama šiuolaikinė muzika, skirta būtent styginių duetui – smuikui ir violončelei. Specialiai „Performai“ Lietuvos kompozitorių parašyti kūriniai leidžia skleistis autentiškai sąveikai su garsu, pakliūti į ribines situacijas. Tai asmeniška, daugiabriaunė, nuoširdumo, taip pat – švelnios ironijos kupina kelionė į vizualųjį garso patyrimą.

Šešių „Performos“ kompozicijų autoriai – šiuolaikinėse performatyvaus meno formose kuriantys ir skirtingas būsenas savo kūryboje nagrinėjantys kompozitoriai: Julius Aglinskas, Arturas Bumšteinas, Dominykas Digimas, Andrius Maslekovas, Mykolas Natalevičius ir Rūta Vitkauskaitė.

Balandžio 15 d. 18 val. Šiaulių kultūros centro pramogų salėje „Maksas“ (Aušros al. 31) šiuo unikaliu projektu minėsime tarptautinę kultūros dieną!

Albumas „Performa“: https://spoti.fi/3DPl8BP

---------

Renginio metu būtina laikytis visų saugumo reikalavimų, kuriuos nurodo Lietuvos Respublikos Vyriausybė.

 

Daugiau informacijos: www.saule.lt ir Koncertų salės „Saulė“ feisbuko paskyroje.

 

Organizatorius Šiaulių miesto koncertinė įstaiga „Saulė“.

Koncertą finansuoja Šiaulių miesto savivaldybė.

Partneris Šiaulių kultūros centras.

Informaciniai partneriai: „Etaplius“, „Miesto naujienos“.

---------

TWENTY FINGERS DUO

 

„Twenty Fingers Duo“ – sesers ir brolio styginių duetas, kurį 2016 metais Vilniuje įkūrė Lora Kmieliauskaitė (smuikas) ir Arnas Kmieliauskas (violončelė). Dueto raiškos laukas – nuo koncertinio muzikos atlikimo meno, performanso iki kolaboracijų šiuolaikinės operos, teatro, šokio scenose ir kino industrijoje.

Išplėstinių technikų ir grafinių partitūrų sandūroje randasi muzika. Jau išgirsta ji atveria lauką vaizduotei, kur garsinis patyrimas neatsiejamas nuo vizualaus. „Twenty Fingers Duo“ savo koncertuose išskirtinį dėmesį teikia scenovaizdžiui, šviesos ir tamsos žaismui. Pasirodymuose ansamblis garsą kuria iš nuolatinės sąveikos su erdve, transcenduoja į styginių instrumentų tembro paribius, leidžia laisvai kvėpuoti tylai.

 

Lora ir Arnas dalyvavo įvairiuose kūrybinių partnerysčių projektuose su daugiau kaip 60 šiuolaikinės muzikos kūrėjų, tarp jų – kompozitoriais Gabrieliu Prokofievu (Rusija/Jungtinė Karalystė), Damianu Gorandi (Argentina), José-Luisu Hurtado (Meksika) ir kt. Bendradarbiaudami su kūrėjais, duetas puoselėja glaudžius ryšius, aktyviai įsitraukia į kūrybos procesą, eksperimentus.

Lora ir Arnas yra nuolatiniai ISA (International Summer Academy) – prestižinių tarptautinių šiuolaikinės muzikos kursų Austrijoje – dalyviai. Atlikėjai savo žinias ir įgūdžius tobulino pas šiuolaikinės muzikos autoritetus – smuikininkę, altininkę, multimedijų menininkę prof. dr. Barbarą Lueneburg, violončelininkę prof. Martiną Schucan, kompozitorių Yanną Robin, fleitininką ir performansų menininką Michaelį Schmidą, smuikininką prof. Johannesą Meisslį ir daugelį kitų.

Lora ir Arnas baigė atlikimo meno studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (Lora – prof. Jurgio Dvariono smuiko, Arnas – doc. Edmundo Kulikausko violončelės klasę). Muzikantai yra daugkartiniai nacionalinių ir tarptautinių muzikos atlikimo konkursų laureatai.

 

 

LAURYNA NARKEVIČIŪTĖ

Lauryna Narkevičiūtė – skaitmeninių vizualiųjų menų kūrėja.

Lauryna baigė Fotografijos ir medijos meno studijas Vilniaus dailės akademijoje. Jos kūrybai artima minimalizmo estetika, žyminti menininkės žiūros tašką. Kūrėja eksperimentuoja jungdama skirtingas medžiagas, savo darbais analizuoja, kaip žinojimas veikia stebimo objekto percepciją. Laurynos darbų galima aptikti ne vien muzikos, scenos menų, bet ir mados, reklamos srityse.

Laurynos kurtos „Performos“ vizualizacijos buvo publikuotos ne viename menui skirtame leidinyje, o 2020 m. sausį patraukė vieno iš šiuolaikinio dizaino idėjų lyderio – žurnalo „IdN” dėmesį. Leidinys savo specialiame numeryje, skirtame muzikos grafiniam identitetui, publikavo šioje kompaktinėje plokštelėje pateiktas kompozicijų vizualizacijas.

 

„Tai žaidimas, sąskambių ieškojimas, dekonstruojant pirmines kompozitorių pasiūlytas idėjas, jų garso siluetus. Vizualizacijas kūriau dar negirdėdama smuiku ir violončele atliekamos „Performos“, todėl neišvengiamai atsirado naujas, savarankiškas naratyvas“.

– Lauryna Narkevičiūtė, skaitmeninio vizualiojo meno kūrėja

 

Vaizdo projekcijų autorius – Kristijonas Dirsė

---------

Mieli lankytojai,

dalyvaudami renginiuose, neprieštaraujate, kad jie gali būti filmuojami ar fotografuojami, o jų nuotraukos viešinamos koncertų salės „Saulė“ internetinėje svetainėje, žiniasklaidoje ar socialiniuose tinkluose.