Biudžetinė įstaiga Šiaulių turizmo informacijos centras
Vilniaus g. 213-90, LT-76348 Šiauliai
Juridinio asmens kodas 145398346
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre

Atvira istorijos pamoka „Nenugalėta laisvė“

Mokymai / Seminarai

Kviečiame į nuotolinę atvirą istorijos pamoką „Nenugalėta laisvė“, kuri vyks sausio 13 d. 12 val. Pamoką ves istorijos mokytojas, ekskursijų vadovas Deimantas Ramanauskas, dalyvaus istorinių įvykių liudininkai doc. dr. Jonas Vaičenonis ir istorikas Ovidijus Jurkša.
Renginio transliaciją kviečiame stebėti bibliotekos Facebook puslapyje.

1990 m. kovo 11 d. Lietuva užlipo ant nepriklausomybės slenksčio. Iš vienos pusės jos tykojo praraja pavadinimu SSRS, o iš kitos – laiptai į laisvę. Tačiau iš prarajos išlindusios SSRS teroro rankos nežadėjo lengvos pergalės. 1991 m. sausio 13-osios naktis tapo kruvinu išbandymu. Šturmuodama Vilniaus televizijos bokštą, gąsdindama ir žalodama žmones, sovietų valdžia bandė užgesinti Lietuvos laisvės aukurą. Atakų metu buvo nužudyta 14 žmonių, o daugiau kaip 1000 sužalota. Tai buvo aukos, kritusios prie Lietuvos laisvės aukuro, kurio sovietai nesugebėjo sunaikinti.

Paskaitos metu kviesime prisiminti to laikotarpio įvykius ir istorinį kontekstą, aptarsime veiksmus vykusius Vilniaus ir Kauno gatvėse, susipažinsime su tos nakties žmonių išgyvenimais.