Biudžetinė įstaiga Šiaulių turizmo informacijos centras
Vilniaus g. 213-90, LT-76348 Šiauliai
Juridinio asmens kodas 145398346
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre

AMADEUŠO POPEKO KŪRYBOS PARODA „GRAFINIAI ŽAIDIMAI”

Parodos

2023 m. balandžio 21 d. – gegužės 13 d. Šiaulių dailės galerijoje veikia Lenkijos menininko Amadeušo Popeko kūrybos paroda „Grafiniai žaidimai“.

Paroda atidaroma 2023 m. balandžio 21 d. 17.00 val. Atidarymo metu parodos lankymas nemokamas.

AMADEUŠO POPEKO KŪRYBOS PARODA „GRAFINIAI ŽAIDIMAI”

Parodoje pristatomi didelio formato grafikos darbai, sukurti pasitelkiant plokščiosios spaudos technologiją, šilkografiją. Pagrindinė parodos tema – lyrinė abstrakcija, kurią sudaro skirtingi kūrinių ciklai žaidimų (labirinto, kiniško biliardo ir kt.), siurrealistinių peizažų ir metaforiškų objektų (megztinio, ramentų, karkasų ir kt.) temomis. Parodoje dominuoja juodai balta grafika, į kurią įsiterpia spalvingi menininko darbai iš naujausių kuriamų ciklų.

 

APIE MENININKĄ

Menų mokslų daktaras Amadeušas Popekas dirba Marijos Kiuri Sklodovskas universiteto Menų fakultete. 2002 m. įgijo tapybos meno ir grafinio dizaino diplomus, už kuriuos gavo dekano apdovanojimą. 2006 m. pradėjo dirbti Grafinio dizaino ir plokščiosios spaudos katedroje pas prof. Zdzisław Niedźwiedź, o 2008 m. perkeltas į Grafinio dizaino ir šilkografijos katedrą.

2013 m. menininkui suteiktas vaizduojamojo meno krypties, vaizduojamojo meno disciplinos, meno daktaro laipsnis. Nuo 2016 m. Grafinio dizaino ir šilkografijos katedroje užima dirbtuvių kuratoriaus bei technologinio proceso prižiūrėtojo pareigas. Nuo 2018 m. užima docento pareigas ir yra atsakingas už technologinio proceso vystymą. Nuo 2019 m. taip pat dirba Grafinio dizaino ir plokščiosios spaudos katedroje.

Kaip docentas dėsto grafinį dizainą, iliustraciją, šilkografiją ir anglų kalbą Erasmus programos studentams. Meninėje kūryboje daugiausia taiko piešimo, šilkografijos, oforto ir akvatintos technikas. Menininko kūrinius yra įsigijusios privačios kolekcijos ir galerijos: BWA Bielsko-Bialos, „Galeria Centrum Nowa Huta“ kultūros centras, Vanadzoro meno muziejus, Vanadzoro miesto savivaldybė, Armėnijoje ir Liublino kultūrų susitikimų centras. Menininkas yra surengęs 37 individualias parodas, iš jų – 7 parodas užsienyje. Dalyvavęs 32 grupinėse nacionalinėse ir tarptautinėse parodose. Nuo 2002 m. yra Lenkijos menininkų ir dizainerių asociacijos narys. Nuo 2018 m. – Lenkijos menininkų ir dizainerių asociacijos Varšuvos skyriaus narys.

2020 m. už meninę veiklą autoriui įteiktas Liublino miesto prezidento atminimo apdovanojimas. Ilgus metus dirbdamas Maria Curie Skłodowska universitete, yra parengęs ir skaitęs ne vieną paskaitą apie šilkografijos techniką, jos istoriją ir taikymo galimybes. Ne kartą organizavo šilkografijos dirbtuves ir skaitė pranešimus Liublino mokslo festivalyje, kurie susilaukia didelio jaunųjų šilkografijos kūrėjų ir entuziastų susidomėjimo. Ne tik kaip šilkografijos praktikas, bet ir kaip teoretikas, menininkas savo misija laiko šilkografijos technikos populiarinimą plačiajai auditorijai.