Biudžetinė įstaiga Šiaulių turizmo informacijos centras
Vilniaus g. 213-90, LT-76348 Šiauliai
Juridinio asmens kodas 145398346
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre

DEŠIMT NEPAMIRŠTAMŲ GASTRONOMINIŲ PATIRČIŲ ŠIAULIŲ MIESTE IR REGIONE

Visada sakiau, kad maistas yra ne tik energijos šaltinis, bet ir patirtis. Ne visuomet prisiminsiu aikštės, kurioje dariausi asmenukę, pavadinimą ar išgirstą svarbų istorinį faktą apie žymiausią miesto bokštą, bet niekuomet nepamiršiu restorano, kuriame suvalgiau skaniausią gyvenime kepsnį ar atgal į Prancūziją nuskraidinantį desertą. Taigi, šįkart kviečiu Tave leistis į gardžią ir kvapnią gastronominę kelionę po Šiaulių miestą ir regioną!

 

„Valerijono“ arbatinė kviečia išmokti gaminti!

Šiauliuose įsikūrusi „Valerijono“ arbatinė vėl kviečia į edukacines programas ir atgijusią šeštadienio tradiciją – atrasti sveikatai palankius patiekalus ar desertus, išmokti jų pasigaminti. Kokių? Na, pavyzdžiui, augalinių veganiškų triufelių su fermentuota siauralapio gauromečio arbata, liofelizuotomis avietėmis, šaltalankiais, gliaudytomis kanapių sėklomis. Arba veganiškų bolivinės balandos ir burokėlių maltinių su daigintų sėklų salotomis ir veganezu.

Pirmenybė šiose dirbtuvėse teikiama daržovėms, grūdinėms kultūroms, daigintoms sėkloms, 100 % augalinės kilmės sudedamosioms dalims. Edukacijoms temų įvairovę sufleruoja arbatinės svečiai ir lankytojai. Ajurvedinius, dietinius ir kitus sveikatai palankius valgius bei desertus besirenkantieji nepamiršta ir tradicinių: legendiniai virtų bulvių cepelinai su avinžirnių, lęšių ar daržovių įdarais sulaukia ne tik vietinių, tačiau miesto svečių ar užsieniečių susidomėjimo. Patikėk, tikrai netradicinė, labai įdomi ir skani patirtis!

Kur rasti: Vilniaus g. 173, Šiauliai.

„Rūta“: saldžiausia vieta Šiauliuose

Jei norisi saldžių patirčių, keliauk į saldžiausią vietą Šiauliuose – saldainių fabriką „Rūta“: čia įsikūrusį muziejų, firminę parduotuvę ir kavinę! Legendinė „Rūta“ daugiau nei šimtmetį praeivius vilioja gardžiais karamelės, verdamų uogų, skrudinamų riešutų ir šokolado kvapais. Smalsuolių susidomėjimui patenkinti 2012 metais „Rūta“ pravėrė senojo pastato duris ir saugomame istoriniame paveldo pastate atidarė šokolado muziejų. Jame gali žvilgtelėti į daugiau nei keturių tūkstančius metų šokolado istoriją, stebėti saldainių gamybos procesą ir pats jame sudalyvauti – čia veikia dirbtuvės, kuriose gali sukurti savo skanėstą. Smaližiams siūlomos įvairios degustacinės programas.

Šalia muziejaus, ten, kur tarpukariu buvo įsikūrusi senoji fabriko saldainių krautuvėlė, šiandien veikia „Rūtos“ saldainių parduotuvė ir kavinė, lankytojus lepinanti desertais bei šviežiai skrudinta kava. Įdomi patirtis, apie kurią man pasakojo iš čia grįžusi kolegė, – blynų fondiu! Žinoma, patiekiamas su šokoladu tiesiai iš fabriko ir kitais dieviško saldumo pagardais...

Kur rasti: Tilžės g. 133, Šiauliai.

Šviežių kruasanų – į EOLIE!

Kartą restorano EOLIE šeimininkė Jūratė lankėsi Kalabrijoje pas vieną nuostabiausių šefų John Nocita. Miestelyje, kuriame apsistojo, moteris dažnai praeidavo pro reklaminį stendą, siūlantį kruizinę kelionę po Eolie salas – tuomet ir kilo Jūratei mintis būtent taip pavadinti restoraną Šiauliuose ir sukurti jame atmosferą tarsi ramioje saloje, toli nuo visų rūpesčių, suburiančią šeimas ar draugus jaukiam pokalbiui ir šiltoms akimirkoms. Galbūt iš Italijos ir kruasanų receptą parsivežė, nes tokių Lietuvoje dar neteko ragauti: traškios tekstūros išorėje ir kremiško, malonaus sviesto skonio viduje – pusmėnulio formos bandelė tiesiog tirpsta burnoje!

Pageidauji sotesnių pusryčių? Užsisakyk šakšukos – klasikinio Šiaurės Afrikos ir Artimųjų Rytų patiekalo, gaminamo naudojant pomidorus, svogūnus ir prieskonių, o ant viršaus – užkepant kiaušinius. EOLIE restorane šis patiekalas kupinas skonių: nuo žemiškų kmynų ir pomidorų iki aitriosios paprikos ir sūrios fetos. Patiekiamas karštame inde su skystu kiaušinio tryniu, į kurį smagu pamerkti vietoje keptos duonelės riekę.

Kur rasti: P. Višinskio 34, Šiauliai.

Marselio skoniai „Žvejų užeigoje“

„Žvejų užeiga“ – tai 2017 metais buvusio dvaro patalpose Šiauliuose įkurtas viešbutis-restoranas, tiesiog tobula vieta šventėms, romantiškam pasimatymui su geru vaizdu ar jaukiam, ramiam vakaro pasisėdėjimui. Vakarieniaujant „Žvejų užeigos“ terasoje, galima grožėtis nuostabia Rėkyvos ežero panorama, praplaukiančiomis burėmis bei vandens paukščiais, o sutemus – dar ir įspūdingu fontanu.

Restorano „žvaigždė“ – Marselio žuvienė, verdama iš kelių rūšių žuvų, midijų ir krevečių. Ją gaubia ne tik dieviškas skonis, bet ir intriguojanti legenda: pasakojama, jog pirmą kartą šią sriubą savo vyrui Vulkanui išvirė deivė Venera, kad šis nuo jos užmigtų, o ji galėtų keliauti pas savo gerbėjus. Kaip ir daugelis prancūzų patiekalų, ši legendinė sriuba gimė varguolių bendruomenėje, tačiau netruko išpopuliarėti ir tarp turtingųjų. Ne mažesnės liaupsės čia turi būti skiriamos ir kitam restorano firminiam patiekalui – ypatingu būdu keptam karpiui. Kaip ir gali nuspėti, meniu vyrauja žuvis, tačiau gali paskanauti ir antienos, mėsos patiekalų. Nemažai žuvų, kaip ir dauguma aukščiausiuos kokybės sezoninių produktų, tiekiami iš vietinių ūkių.

Kur rasti: Poilsio g. 16, Šiauliai.

Patirk Paryžių „Desertų dirbtuvėse“!

Kad ir kokia soti puota, vietos desertui visada atsiras, ypač, jei jis kokybiškas, subtilaus skonio ir tikrai vertas nuodėmės. ;-) „Desertų dirbtuvės“ įsikūrusios prie pat Šiaulių Aušros alėjos ir parko, pravėrus duris padvelkia Paryžiumi, o pirmuoju smuiku čia griežia Irmantas – jaunas vaikinas, vieną gražią dieną nutaręs Saulės mieste gaminti prancūziškus desertus ir jais lepinti šiauliečius. Dabar čia akys raibsta nuo prancūziškų putėsinių mouse pyragaičių, mini tortukų, tartalečių, pavlovų, svaigina gardžios kavos aromatai... Irmantas sako, kad šiauliečiai labiausiai mėgsta ne per daug saldžius, elegantiškus desertus ir puikiai vertina visas naujoves, kurias konditerijos meistras parveža iš Prancūzijos. Nori patirti Paryžių Šiauliuose – užsuk į „Desertų dirbtuves“!

Kur rasti: Aušros al. 23-2, Šiauliai.

Smuklė „Kryžkelė“ ir jos „žvaigždė“ – kumpis!

nutolusiuose Kurtuvėnuose atradau net porą vietų, kuriose lepina ne tik skaniu maistu, bet ir istorijomis. Smuklė „Kryžkelė“ įsikūrusi XIX amžiaus pradžios akmens mūro pastate. Jo šeimininkė – Zoselė, prieš 20 metų šiuos mūrus nusipirkusi ir juose kavinę atidariusi. Zoselė gavo dovanų senus Kurtuvėnų krašto patiekalų receptus ir pradėjo pagal juos gamintais autentiškais patiekalais vaišinti vietos gyventojus ir svečius. Garsiausias jų – keptas kumpis. Jo ruošimo ir valgymo tradicijos siekia XVIII amžių, kai Kurtuvėnų dvarą valdė grafų Nagurskių šeima, o ruošiamas kumpis net penkias dienas. Nors recepto Zoselė niekam neišduoda, tačiau valgant jaučiamas alaus ir medaus skonis. Pagal senas Kurtuvėnų krašto kulinarines tradicijas kepamas ir karpis su obuoliais, ruošiama cibulienė, kastinys. Tikra puota pilvui, kurią smagiausia patirti su būriu draugų!

Kur rasti: P. Višinskio g. 18, Kurtuvėnai.

Olandija dvelkianti „Villa Tulipa“

Toje pačioje Povilo Višinskio gatvėje aplankyk ir terasą „Villa Tulipa“. Belgiškais vafliais kvepiančią oazę Kurtuvėnuose, jaukiame kieme, kuriame auga obelys, o ant jų šakų puodeliai sūpuojasi, įkūrė Gintautas Plungė ir olandas Jackas van Schaikas. Terasa „Villa Tulipa“ veikia tik kelias dienas per savaitę, todėl stalą reikia rezervuoti iš anksto, o tai padaryti išties verta – paskanauti kokteilių, karšto šokolado, garsiųjų belgiškų vaflių ir fantastiškų keksų ar tiesiog jaukiai pavakaroti su draugais ar šeima, pasišnekučiuoti su terasos šeimininkais. O jiems kūrybinių idėjų ir entuziazmo darbuotis mažame Lietuvos miestelyje tikrai nestinga. Pavyzdžiui, šiemet pristato sezono naujieną – „Villa Tulipa“ etikete pažymėtus gėrimus, kuriuos gamina vietos aludaris.

Kur rasti: P. Višinskio g. 13, Kurtuvėnai.

Legendinio vyniotinio degustacija-edukacija Kuršėnų dvare

Ar esi ragavęs garsųjį Kuršėnų vyniotinį? Toks skanus, kad lengvai nuskraidins į tuos laikus, kai buvo sukurtas ir lepino kilmingų XIX amžiaus ponių gomurius prašmatniame dvare. Patirk kelionę laiku edukacijoje-degustacijoje „Arbatgėris su tikruoju Kuršėnų vyniotiniu“! Ši edukacija vyksta Kuršėnų dvare, kurio istorija siekia dar Žygimanto Augusto laikus. Kuršėnų dvaro sodybos rūmuose, pastatytuose 1811–1812 m. ir rekonstruotuose XX a. pr., yra išlikusios autentiškos lubos, laiptai, kolonos, langų rėmai, durys.

Taigi, po Kuršėnų dvaro skliautais būsi pakviestas į dvariško arbatgėrio ceremoniją. Edukacijos-degustacijos metu Tave savo buduaruose pasitiks dvaro ponia, pasipuošusi autentiškais XIX amžiaus dvariškių rūbais. Gurkšnodamas Žemaitijos pievų žolelių arbatą ir skanaudamas šviežutėlį Kuršėnų vyniotinį, sužinosi apie arbatos gėrimo kultūrą Lietuvos dvaruose, legendinio vyniotinio atsiradimo istoriją. Fantastiška patirtis, kuri palepins ne tik gomurį, bet ir akis bei žingeidumą!

Kur rasti: Ventos g. 7E, Kuršėnai.

Tradiciniai Joniškio virtieniai

Ar žinai, koks yra tradicinis į Šiaurę nuo Šiaulių nutolusio Joniškio patiekalas? Tai – virtieniai! Minkšti, purūs, karšti, su pačiais įvairiausiais senoviniais įdarais... Nori tokių paragauti? Užsuk į „Virtienių restoranėlį“, įsikūrusį Joniškio centre, priešais bažnyčią esančiame pastate, kadaise vienam žydui priklausiusiame name. Čia pasitinka restoranėlio įkūrėja Neringa, visada pasiruošusi ne tik šviežiais gardumynais pavaišinti, bet ir Joniškio istoriją papasakoti ar net nedidelę ekskursiją surengti. Mat pati iš čia yra kilusi, Joniškio kraštą puikiai pažįsta ir net gido pažymėjimą turi. O virtienų pasirinkimas čia platus – su mėsa, varške ir peletrūnais, lašinukais, bulvėmis, net plaučiais! Taip pat turėsi galimybę paragauti Žiemgališkų patiekalų – tokius valgė seneliai ir proseneliai. Puiki vieta patirti gyvas gastronomines krašto tradicijas.

Kur rasti: Miesto a. 11, Joniškis.

Desertais viliojantis restoranas „Pas Zitą“

Šeimos restoranas „Pas Zitą“, įsikūręs Baisogalos miestelio centre, – kuklus, jaukus, o meniu kainos nesikandžioja. Restorane galima rasti sočių lietuvių mėgstamų patiekalų, o svarbiausia – dieviško skonio desertų. Miestelio ir aplinkinių rajonų šeimas ir draugus suburianti vieta veikia jau daugiau nei 15 metų, čia sukasi net trys vienos giminės kartos. Žymiuosius miestelio saldumynus kuria desertų šefas Edvardas. Skanėstai gardinami ir puošiami spragsinčiu cukrumi ir aukso dulkėmis, našlaitėmis, rojaus obuoliukais ir likeryje brandintomis vyšniomis, šokolado sfera ir kitais dažnam lietuviui dar nepažįstamais, iš mokslų ir kelionių po užsienį jaunojo šefo atvežtais skoniais... Nepamirštama patirtis Tavo gomuriui! :good:

Kur rasti: Mokyklos g. 10, Baisogala.

Taigi, apsišarvuokite geru apetitu ir keliaukite į nepamirštamą kulinarinę kelionę po Šiaulių miestą ir regioną!

Straipsnį parengė „Makaliaus Lietuva“. Daugiau idėjų kelionėms po Lietuvą rasite svetainėje www.makaliauslietuva.lt

Atsiliepimai

Komentuoti