Biudžetinė įstaiga Šiaulių turizmo informacijos centras
Vilniaus g. 213-90, LT-76348 Šiauliai
Juridinio asmens kodas 145398346
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre

CEPELINŲ SAVAITGALIS ŠIAULIUOSE

Jau šį sekmadienį, vasario 2-ąją, visi pasaulio lietuviai minės cepelinų dieną! Tai diena, kai daugelis tautiečių mėgaujasi tradiciniais cepelinais iki soties. Cepelinai – neatsiejama lietuviško kulinarinio paveldo dalis, o Šiauliuose netrūksta vietų, kur galima paragauti šio lietuviškos virtuvės karaliaus. Taigi kviečiame šį savaitgalį į Šiaulius, o kur cepelinai skaniausi – nuspręsite jūs.

Cepelinai – tai vienas mėgstamiausių lietuviškos virtuvės patiekalų, užimantis garbingą vietą mūsų kulinariniame pavelde. Nors panašūs patiekalai egzistuoja lenkų, skandinavų, baltarusių ar ukrainiečių tradicinėse virtuvėse, cepelinai yra svarbi lietuviškos tapatybės dalis. Jie unikalūs ne tik savo skoniu, bet ir dydžiu bei forma. Šio kulinarinio šedevro pavadinimas kilo nuo vokiečių dirižablių gamintojo „Zeppelin“ pavadinimo.

Cepelinų populiarumą skatina ne tik įvairūs gaminimo ir valgymo čempionatai, bet ir įrašas kalendoriuje. Nuo 2014 m. kiekvieną pirmąjį vasario sekmadienį švenčiama Pasaulio cepelinų diena – iniciatyva, kurią pasiūlė JAV gyvenantis lietuvis Jonas Vaičiūnas. Šią dieną visi kviečiami gaminti, ragauti ir sočiai mėgautis šiuo tradiciniu patiekalu.

Cepelinų kilmė nėra visiškai aiški, tačiau spėjama, kad jie galėjo atsirasti vokiškoje Mažojoje Lietuvoje. XIX–XX a. šis patiekalas paplito Žemaitijoje, o vėliau – visoje Lietuvoje. Tradiciniai cepelinai gaminami iš tarkuotų arba grūstų virtų bulvių su mėsos, varškės, plaučiukų, džiovintų grybų ar kitais įdarais. Šiandien galima sutikti ir modernių variantų, pavyzdžiui, cepelinų su avinžirniais ar lęšiais – tokių siūloma paragauti „Valerijono“ arbatinėje.

Šio lietuviško patiekalo gaminimas reikalauja nemažai pastangų. Todėl ne tik turistai, bet ir patys lietuviai cepelinais dažnai mėgaujasi kavinėse, valgyklose ar restoranuose. Šiauliuose yra daugybė vietų, kur galima pasimėgauti šiuo tradiciniu patiekalu. Kai kur cepelinai siūlomi kasdien, o kitur – tam tikromis savaitės dienomis, o dažniausiai ketvirtadieniais. Dėl šio patiekalo populiarumo Šiaulių miestą drąsiai galima vadinti „cepelinų sostine“ – beveik kiekvienos maitinimo įstaigos meniu galima rasti šį gardų lietuviškos virtuvės perlą.

Vietos, kur galima kasdien ragauti cepelinus:

  • Restoranas „Žemaitis“ (+370 615 20310; Draugystės pr. 25);
  • Muzikinis klubas-smuklė "Juonė Pastuogė" (+370 656 43363; Aušros al. 31A);
  • Valgykla „Senasis sodžius“ (+370 41 431867; Stoties g. 3), išskyrus savaitgaliais;
  • „Valgykla Dubysa“ (+370 41 433 733; Stoties g.);
  • „Kavinė Salomėja (+370 41 432613), S.Nėries g. 12), išskyrus savaitgaliais;
  • Kavinė „Skonio Kiemelis“ (+370 604 88147, Dvaro g. 69), išskyrus savaitgaliais;
  • „Močiutės cepelininė“ (+370 647 97115; PLC „Tilžė“ – Tilžės g. 225);
  • Kavinė „Svetainė“ (+370 676 91459; PLC „Tilžė“ – Tilžės g. 225);
  • Kavinė „Ritos svetainė“ (+370 638 55 666; Draugystės per. 21A) išskyrus savaitgaliais;
  • „Močiutės cepelinai“ (+370 643 42243; PC „Bruklinas“).

Vietos, kur galima cepelinais galima mėgautis ketvirtadieniais:

  • Restoranas „Morganas“ (+370 699 44822; Vilniaus g. 183);
  • Kavinė „Arkos“ (+370 41 520 205; Vilniaus g. 213);
  • Valgykla „Vilona Lietuviški patiekalai“ (+ 370 41 502305, Trakų g. 45);
  • Kavinė Mažylė (+370 611 00331; Pramonės g. 15).

 Vietos, kur kartais dienos meniu galima rasti cepelinus:

  •  „Valerijono“ arbatinė (+370 41 520 738; Vilniaus g. 173-4);
  • Suncity Hotel“ (+370 655 55261; Tilžės g. 57A);
  • „Dramaturgas“ (+370 690 11013; Vasario 16-osios g. 42);
  • „S Baras Restoranas“ (+370 630 08630; Aleksandrijos g. 3);
  •  Restoranas-picerija „Brodvėjaus pica“ (+370 41 550 101; Pramonės g. 6);
  • Valgykla NIAMA NIAMA (+370 601 22802, Pramonės g. 15).

 

Atsiliepimai

Komentuoti